Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Carles Àlvarez, en una sessió del Consell General.
El ministre de Salut, Carles Àlvarez, en una sessió del Consell General.

El 50% dels metges de capçalera ja usen la història clínica compartida


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Fins a 37 dels 73 metges d’atenció primària –de capçalera i pediatres– que estan convencionats amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), el 50,6%, tenen ja accés i poden utilitzar el programa per a la història clínica compartida. Així s’explica en la resposta que el ministeri de Salut dóna a les preguntes en relació a la implementació de la història clínica compartida (HCC) i de la reforma sanitària formulades pel conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i la parlamentària del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que recollia ahir el Butlletí del Consell General.

De la resta de facultatius convencionats, 15 es troben en període de formació per poder utilitzar el programa mentre que 21 estan tramitant la documentació necessària per poder disposar d’accés al programa.

Quant a la implementació en d’altres col·lectius, el ministeri, que recorda que el projecte de la història clínica compartida és “d’alta complexitat” i que “s’ha de desenvolupar de forma progressiva i personalitzada pels diferents col·lectius de professionals de la salut”, explica que també s’ha avançat quant a la integració dels laboratoris i centres d’imatge i que aquests “estan treballant per modificar els seus sistemes informàtics als requeriments que s’han establert”.

Pel que fa al reglament del funcionament de la història clínica compartida, el ministeri assegura que des de la Comissió d’implementació de la HCC “fa mesos que s’hi està treballant”, tot i que davant l’entrada en vigor de la nova normativa europea de protecció de dades s’ha optat per veure “els avenços dels països veïns en relació a l’adaptació a la nova normativa pel que fa a la protecció de dades sanitàries i així establir un reglament amb el màxim de garanties”. I quant a la Comissió nacional de la HCC, Salut explica que el reglament de funcionament d’aquesta s’aprovarà quan es doni llum verda al reglament de funcionament de la HCC.

D’altra banda, pel que fa a la implantació de la reforma sanitària, el ministeri, que recorda a Gili que la reforma “comprèn un conjunt de projectes” que inclouen aspectes legislatius però també organitzatius i de governança i tecnologies, explica que a dia d’avui són ja més de 10.000 els usuaris del sistema sanitari que han designat ja el seu metge referent, és a dir, gairebé el 15% dels usuaris de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Subvenció de 276.613 euros per a les APA

El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior va destinar el curs passat fins a 276.613,58 euros a les associacions de pares d’alumnes dels sistemes educatius espanyol i francès, segons es desprèn de la resposta donada a una sèrie de demandes de dades educatives de la consellera general del PS, Rosa Gili. Des del ministeri es recorda que el model pactat amb les associacions d’aquests sistemes permet que les “més petites puguin tenir un volum de recursos suficients per garantir el correcte funcionament de l’activitat de menjador”. 

Així, després de la reunificació dels centres  del sistema espanyol a Fiter i Rossell es va acordar un model de finançament segons un import fix de 15.000 euros per APA més un import proporcional per alumne. Aquest model però, amb l’objectiu de no perjudicar les associacions i respectar els historials existents, s’està desplegant de forma progressiva i no es preveu que la implementació completa sigui efectiva fins al curs 2020-2021. 

El ministeri subvenciona també les entitats dels centres de segona ensenyança, batxillerat i ensenyament especialitzat, amb una quantitat fixa de 2.294,26 euros.

El gerent d’Andorra Turisme percep una remuneració d’11.586 euros mensuals

El gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, va percebre l’any passat una remuneració total de 139.037,06 euros bruts –incloent el salari base més les bonificacions que rep per l’assoliment d’objectius–, quantitat que equival a 11.586,42 euros mensuals. Així es posa de manifest en la resposta que el ministeri de Turisme dóna a una sèrie de preguntes relatives a la retribució del gerent d’Andorra Turisme i les despeses de representació d’aquest i del president de la societat dels darrers tres anys i el primer semestre d’aquest, formulades pel conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi.

Pel que fa als exercicis anteriors, Budzaku va percebre una retribució global bruta de 155.206,52 euros, el 2015, i de 138.215,18, el 2016, un increment que el ministeri atribueix a l’aixecament de la retallada salarial aplicada per l’executiu el 2012, a un increment en l’assoliment d’objectius i a un canvi en la retribució global on la variable per objectius va passar a tenir més pes. Quant a les dades d’aquest primer semestre del 2018, el gerent d’Andorra Turisme ha cobrat en aquest període un total de 50.310,34 euros bruts. En relació al compliment d’objectius, l’any passat el percentatge d’acompliment va ser del 103,30%, fet que va suposar per a Budzaku una bonificació de 31.746,03 euros bruts.

Davant les xifres, Naudi va destacar que més enllà de la retribució, que pot semblar exagerada, durant aquest primer mig any ja se li ha retribuït per assoliment d’objectius la mateixa quantitat que durant el 2017. A més, va observar que la justificació d’aquests objectius no respon a una feina concreta. En aquest sentit va lamentar que “són objectius per justificar el que es cobra”. Així, va apuntar que hi ha assoliment d’objectius com per exemple la participació a la Ultra Trail o l’organització de la Vuelta. Per tot plegat, considera que aquestes retribucions no són apropiades pels resultats obtinguts i va assegurar no sorprendre’s de les queixes del sector comercial i hoteler que “no veu reflectits en els seus balanços aquests objectius que tan magnànimament retribueixen”.

 

50%
metges
capçalera
usen
història clínica compartida

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte