Diari digital d'Andorra Bondia
El Servei d'Immigració.
El Servei d'Immigració.

El 67,3%1 de la població d'entre 15 i 74 anys és immigrant de primera generació


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

El 67,3%1 de la població d'entre 15 i 74 anys és immigrant de primera generació, el 28,5% són immigrants de segona generació, el 3,3% són nadius amb progenitors nascuts a Andorra i del 0,9% se'n desconeix el lloc de naixement, segons es despren de les dades del mòdul sobre la situació dels immigrants i els seus fills en el mercat laboral del 2021 corresponents a l'Enquesta de forces del treball que porta a terme Estadística. Precisament, des del departament es destaca que aquest percentatge del 67,3%  és el major dels països de la Unió Europea, ja que, en segon lloc, se situaria Luxemburg, amb un 58,8%.

En el rànquing de la primera generació d'immigrants per país de naixement destaquen els espanyols, amb un 37%; els portuguesos, amb el 15,9%; els francesos, amb el 3,2% i els argentins, amb l'1,6%. S'observa que el 58,2% dels residents al país han nascut a algun país d'Europa.

Quant al temps de residència de les persones nascudes a l'estranger, dels 42.710 immigrants el 76,8% fa deu anys o més que són al país, el 7,5% fa entre sis i nou anys i el 15,6% fa entre un i cinc anys que hi són.

En relació amb els motius de la migració, el 40,9% ha vingut al país per haver trobat una feina abans d'immigrar, el 39,6%3 per motius familiars i el 17,1% buscant una feina al Principat.

Respecte al nivell d'estudis acabats dels pares dels entrevistats de 15 a 74 anys, el 61,2% tenen un nivell d'estudis baixos (nivell primari i primera etapa d'educació secundària). Aquest percentatge, segons el país de naixement de l'entrevistat, s'incrementa fins al 91,4% per als pares dels nascuts a Portugal, però decreix fins al 47,3% per als pares dels nadius a Andorra.

Quant a les competències lingüístiques abans d'immigrar al Principat, el 55,8% dels immigrants de primera generació tenien un coneixement de l'idioma del país escàs o nul (24.149 persones), el 24,3% tenien el català com a llengua materna (10.510 persones) i el 4% tenien un nivell avançat (1.730 persones). Per altra banda, quan es valora el nivell de català actual, s'evidencia una millora en les competències lingüístiques.

La satisfacció dels ocupats de 15 a 74 anys amb la seva feina actual varia segons el país de naixement. Globalment, el 68,2% estan molt satisfets amb la seva feina actual, el 27% n'estan satisfets fins a cert punt i el 4,8% n'estan poc o gens satisfets. Per regions, la ràtio dels ocupats molt satisfets augmenta fins al 79,4% per als nascuts a Andorra, però disminueix fins al 58,4% per als nascuts a la resta del món.

A fi de detectar si el capital humà dels immigrants està infrautilitzat al país, Estadística ha analitzat l'equivalència de capacitats entre l'antic treball al país d'origen i la feina principal en el país d'acollida. Així, entre els nascuts a l'estranger que han treballat abans de migrar i que actualment estan ocupats, el 36,7% declara que la feina actual requereix competències superiors a les que té, el 56,3% afirma que els dos llocs de treball requereixen el mateix nivell de competències i el 7% al·lega que la feina actual requereix competències inferiors a les que té.

Quant a la percepció de discriminació laboral en la feina actual, el 98,8% dels ocupats han declarat no sentir-se discriminats. En relació amb la discriminació segons el país de naixement, no hi ha informació suficient per detectar diferències significatives, indica l'estudi.

Respecte als obstacles percebuts pels nascuts a l'estranger per aconseguir una ocupació adequada a la seva capacitat professional a Andorra, el 97,8% de les persones nascudes l'estranger no n'han percebut per obtenir una feina d'acord amb les seves capacitats.

Cal destacar que el país de naixement té un rol important per trobar la primera ocupació remunerada en un període temps curt. Així, el 12,4% dels nascuts a l'estranger han tardat més de tres mesos a trobar feina. Aquest percentatge es redueix fins al 7,8% per als europeus, i augmenta fins al 40,9% per als nascuts a la resta del món.

 

immigració
treball
estadística
Comentaris: 1

Comentaris

Queda clar que el 3,3% són els amos de Andorra i el 96,7% restant són els esclaus que es necessiten per continuar generant més diners. Aquesta és la veritable realitat del País.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic