Diari digital d'Andorra Bondia
Els ministres d’Interior i d’Educació i Ensenyament Superior, Xavier Espot i Eric Jover, ahir.
Els ministres d’Interior i d’Educació i Ensenyament Superior, Xavier Espot i Eric Jover, ahir.

El 70% dels presos de la Comella participen en alguna activitat formativa


Escrit per: 
P.G. / Foto: SFGA

El 70% de les 51 persones privades de llibertat a la Comella participen en alguna acció del pla formatiu actual que ha desenvolupat el ministeri d’Interior de la mà del d’Educació. Els responsables d’aquestes dues carteres, Xavier Espot i Eric Jover respectivament, van presentar ahir els avenços en matèria formativa que s’imparteixen a la presó des que el 2016 es va elaborar un diagnòstic de les necessitats educatives al centre. 

Amb els resultats a la mà, l’any següent es va desenvolupar un pla d’acció en àmbits d’intervenció i es va redissenyar l’estructura organitzativa. Això, traduït en personal, ha comportat que si abans el centre només disposava de la mestra de la presó a temps complet i d’alguna col·laboració per fer tallers, des de fa uns anys ja es disposa d’un coordinador educatiu del qual depenen set professionals de l’Educació que no estan a temps complet i de vuit col·laboradors voluntaris. 

Al centre  s’hi duen a terme cursos i accions que es divideixen en cinc àrees. Per una banda, hi ha la formació d’adults, una part de la qual és reglada i té com a finalitat l’obtenció del graduat de segona ensenyança i també preparar-se per a la prova d’accés als estudis superiors a través de la UNED.  

El segon àmbit d’intervenció és el context social i cultural. “A aquests tallers artístics les persones privades de llibertat es poden expressar i a través d’això superar problemàtiques”, va comentar el ministre Jover. El  tercer àmbit és el món laboral. En aquest sentit Espot va destacar que es fan cursos i tallers pràctics a empreses com Andorra Telecom i altres del sector gràfic. Però també es forma els presos en matèria d’ajudant de cuina, d’auxiliar d’educador caní, o per fer tasques de bugaderia. 

El quart àmbit és el de la salut, on es promouen activitats saludables com ara l’esport. Una acció que compta amb la col·laboració del Bàsquet MoraBanc. Finalment, el cinquè àmbit és el de l’atenció especialitzada, molt centrat en conductes addictives, tant referent a l’alcohol com a les drogues, i en conductes violentes, amb l’objectiu de prevenir aquestes problemàtiques. 

El ministre Espot va manifestar que és difícil quantificar quin cost té tota aquesta modificació i ampliació d’oferta formativa que s’ha fet els darrers anys, però considera que “és un estalvi econòmic perquè una persona que inserim a la societat no torna a delinquir, i això és una bona inversió”, va dir.

Anglès, la més demanada
Totes les activitats formatives són voluntàries. La matèria més demanada i on hi ha més reclusos a classe és l’anglès. Un total de 29 presos participen en aquesta formació. Els tallers artístics també són molt sol·licitats, i els segueixen 24 presos. Les habilitats socials és la tercera en el rànquing, amb 23 presos, i pintura, amb 21. Primers auxilis, que és impartit per voluntaris de la Creu Roja,  el segueixen 20 presos, 18 participen en el taller de bàsquet, i 16 en el de formació d’adults, entre altres. 

El ministre Espot va destacar que els itineraris formatius que s’ofereixen “volen millorar les condicions de vida i sobretot aportar eines per a la rehabilitació”. El màxim responsable d’Interior i de Justícia també va voler destacar la possibilitat que algunes d’aquestes formacions,  sobretot la d’atenció especialitzada, que es basa en accions per combatre les addiccions i en tallers preventius referents a la violència sexual i de gènere, puguin formar part de la qualificació d’una pena. 

Finalment, Espot va remarcar que el pla formatiu “és i ha de ser dinàmic”, perquè s’adapti a les necessitats de la població reclusa i del temps. 

Més atenció psicològica
El ministre d’Interior va manifestar que s’està treballant amb el SAAS per tal de poder ampliar les hores d’atenció psicològica, una necessitat que el Comitè europeu per a la prevenció de la tortura va destacar, tot i que també s’ha reconegut l’esforç d’increment de recursos que s’ha fet al respecte durant els darrers anys, segons va voler recordar Espot. El BonDia va publicar dilluns passat que més de la meitat dels presos requereixen atenció psicològica o psiquiàtrica. 

70%
presos
la Comella
activitat formativa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte