Diari digital d'Andorra Bondia

El 70,5% dels avis preferiria ajuts per quedar-se a casa en cas de problemes


Escrit per: 
Redacció


El 70,5% dels avis de la Seu d’Urgell preferirien rebre ajudes que els permetessin quedar-se a casa seva en el cas que tinguessin algun problema que dificultés la seva vida quotidiana.

Així s’ha posat en relleu en un estudi fet pel Centre de Recerca Sociològica d’Andorra entre la població major de 65 anys de la capital de l’Alt Urgell. Aquest estudi s’ha elaborat a través d’una enquesta personal feta a 373 persones al mes de juliol.
Una primera dada que sorgeix en aquest estudi és que, del total de les persones enquestades, el 60,6% són dones i el 39,4%, homes. La franja d’edat majoritària és la que va a partir dels 80 anys, amb el 33,8% d’enquestats. El 28,2% tenen entre 75 i 79 anys, seguits dels que tenen de 65 a 69 anys, que representen el 22,3% dels enquestats. A l’últim, el 15,8% són persones entre 70 i 74 anys.
Els temes tractats en l’enquesta són els ingressos i les despeses, l’habitatge, les xarxes de relacions, la salut, les activitats de la vida diària, els hàbits alimentaris, l’activitat física i el temps lliure, la qualitat de vida i la satisfacció, i els serveis per a la gent gran.
L’estudi, fet pels sociòlegs Joan Micó i Pepita Batalla, revela que el 57% dels enquestats viuen amb la parella (el 43% només amb la parella i el 14% amb la parella i els fills), mentre que el 24% viuen sols (el 14% són dones i el 10%, homes). En aquest sentit, el 75% té habitatge de propietat (el 71% no té pagaments pendents).
Pel que fa a l’economia, el 65% no té dificultats per arribar a final de mes amb els ingressos de la llar, mentre que el 18% té dificultats ocasionalment, el 10% en té sovint i el 6% en té sempre. A més, el 78% dels enquestats tenen algun familiar a la Seu (sense comptar els que viuen a la mateixa llar) o als voltants, principalment fills i néts, i la majoria veuen algun d’aquests familiars cada dia o gairebé cada dia.
Respecte a la salut, el 42% considera que la seva salut és bona o molt bona, el 41% regular i el 17% dolenta o molt dolenta. De tota manera, el 98% té algun problema de salut i el 85,5% necessita algun tractament o control, però el 72% diu que en els darrers tres mesos no ha tingut cap problema de salut que hagi limitat les seves activitats socials o familiars habituals.
Entre les persones que necessiten suport per fer alguna de les activitats de la vida diària o les tasques domèstiques, el 60% consideren que reben prou ajuda, el 28% en necessitaria més de la que rep i el 7% no en rep cap. En aquest sentit, el 70,5% preferirien rebre ajudes que els permetessin quedar-se a casa en cas de tenir algun problema que els dificultés la vida normal.
Pel que fa a les activitats quotidianes, el 66% surt a caminar cada dia o gairebé cada dia i el 25,5% fa algun esport o activitat física a part de caminar (gimnàstica, natació, ioga...). A més, el 60% té alguna afició (llegir, fer labors, cultivar l’hort, fer jocs de taula, etcètera). Finalment, el 45% dels enquestats pensen que tenen una qualitat de vida bona o molt bona, el 48% pensen que és regular i el 7%, dolenta o molt dolenta.
Altres dades que posa en relleu l’estudi són que el 90% dels padrins estan satisfets amb la seva família, el 90% ho estan amb les condicions del seu habitatge, el 82% amb les seves relacions d’amistat, el 70% amb el temps de lleure, el 60% amb el seu estat anímic i el 51% amb la seva situació econòmica.
La regidora de la Gent Gran, Teresa Casassas, ha assenyalat que aquest estudi sobre la realitat de la gent gran de la Seu “és molt complet” i que va ser encarregat pel consistori amb l’objectiu de tenir una diagnosi de la situació actual de les persones grans i també per poder conèixer i analitzar les seves condicions.
A més, Casassas ha afegit que “des de l’Ajuntament també es volia saber el grau de coneixement que té el col·lectiu de la gent gran dels serveis que estan orientats a ells”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte