Diari digital d'Andorra Bondia
La conferència es va celebrar a la sala Consòrcia del Centre de Congressos.
La conferència es va celebrar a la sala Consòrcia del Centre de Congressos.

El 72% de les persones explotades arreu del món són dones


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

En un món globalitzat en què els desplaçaments i els moviments migratoris són cada vegada majors, el tràfic de persones esdevé una qüestió que afecta a tots els països per igual. Segons les dades de Nacions Unides, del total de gent explotada amb l'interès d'obtenir un benefici, el 72% són dones. Un percentatge que augmenta si es focalitza en l'explotació sexual, on són el 99%. Pel que fa a qualsevol altre tipus d'explotació, suposen el 68%, el 30% dels quals són menors. Aquestes són algunes de les dades que s'han posat sobre la taula en la ponència 'Tràfic d'éssers humans: prevenció i conscienciació social', celebrada aquest dimarts a Andorra la Vella i que ha comptat amb la presència de la Unitat Municipal contra el Tràfic d'Éssers Humans de l'ajuntament de Barcelona que, juntament amb el Principat, són les dues úniques institucions europees que tracten la problemàtica de forma directa.

A Andorra no s'ha detectat cap cas, però "qualsevol persona pot ser víctima del tràfic d'éssers humans", ha afirmat la coordinadora de la institució barcelonina, Verònica Giménez, "en el moment en què algú s'aprofita de la teva situació de vulnerabilitat". De la mateixa manera, "tots podem ser clients en un moment donat", per exemple comprant productes tèxtils fets per persones que treballin en condicions d'explotació. Per aquest motiu és important donar a conèixer a la ciutadania les eines per "evitar que això succeeixi" o "protegir a les persones que han estat víctimes d'aquesta situació". A part de l'abús sexual, també es considera com explotació obligar a l'exercici de la mendicitat, pressionar per exercir actes delictius, la servitud domèstica i el tràfic d'òrgans.

De la mateixa manera, durant el matí les dues persones expertes han ofert aquestes claus a diferents sectors professionals, com el judicial, el social o el relacionat amb la seguretat pública. "Hem explicat què és el tràfic i les diferències amb altres tipus de delictes", ha dit la directora de Feminismes i LGTBI de l'ajuntament de Barcelona, Maria Gas, "tot focalitzant en els indicis que ajudin a sistematitzar i objectivar la detecció". Precisament l'ajuntament de la capital catalana va posar en marxa al 2013 un protocol de protecció de les víctimes d'éssers humans a Catalunya amb la finalitat de poder atendre de manera més efectiva a les víctimes.

Pel que fa a l'aturada d'aquest tipus de pràctiques, Gas creu que un dels aspectes claus per al Principat és "la coordinació entre les forces policials d'Andorra i dels països del voltant". "Hi ha una sèrie de trets que fan que no sigui visible, però no vol dir que no n'hi hagi", ha explicat, assenyalant que la detecció és més difícil si l'activitat es desenvolupa en espais privats. Per tant, és important "identificar les dinàmiques de mobilitat" per saber què està passant dins de l'àmbit domèstic.

Enfront de les dades, "és fonamental la perspectiva de gènere basada en les desigualtats socials, el masclisme estructural i la cultura de la violència contra les dones", ha assenyalat Gas. Per això, a Barcelona la problemàtica s'aborda des de la direcció de feminismes i LGTBI, per ajudar a les víctimes amb accions "impregnades d'aquesta mirada."

2021: meta per a la igualtat

El nou secretari d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, ha afirmat que la llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, aprovada en l'anterior legislatura, quedarà totalment desplegada al 2021. Paral·lelament, la secretaria d'Estat treballarà junt amb la resta d'institucions involucrades, en una nova llei d'igualtat efectiva entre homes i dones, promesa pel grup demòcrata en les passades eleccions i que comptarà amb la participació de tots els col·lectius implicats. Les primeres organitzacions que es reuniran amb Pons seran els tres grups feministes del Principat, però també parlarà amb col·lectius de gent gran o enfocats a la joventut.

72%
persones
explotades
dones

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte