Diari digital d'Andorra Bondia
Una persona caminant per la zona del Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany, amb algunes de les torres de fons.
Una persona caminant per la zona del Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany, amb algunes de les torres de fons.

El 83% vol viure a Andorra la Vella o Escaldes-Engordany


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Facundo Santana

El 83% de la gent que busca habitatge ho fa a les parròquies d’Andorra la Vella primer (el 44,9%) i d’Escaldes-Engordany després (38,1%). Així es desprèn dels resultats de l’Observatori corresponent al segon semestre del 2023 realitzat per Andorra Recerca i Innovació, que també revelen que hi ha un 15% de la població que busca activament habitatge i un altre 20,6% al qual li agradaria canviar de casa “però no pot”.

La Massana, amb un 22,1%, i Encamp, amb un 15,5% són les altres dues parròquies més demandades, seguides de Sant Julià de Lòria, amb un 13,6%. On menys es busca habitatge és a Canillo, on només el 3,8% dels enquestats diu que en cerca, i a Ordino, amb el 5,6%. Un 4,2% diu que li és indiferent la parròquia i un 2,9% reconeix que en busca fora d’Andorra.
Val a dir que, segons el departament d’Estadística, el desembre passat vivien a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany el 46,5% de la població. Un 28,3% ho feien a la primera i el 18,2% a la segona. La tercera parròquia més poblada és Encamp, amb el 15,1% de la població, seguida de la Massana (13,6% i Sant Julià de Lòria (11,7%). A Ordino hi viu un 6,4% de la població i a Canillo, un 6,8%.
 

Per què buscar?
Els motius per triar una parròquia o una altra són diversos, però la meitat (49,2%) diu que “per proximitat al lloc de feina”. Un 19,1% fa referència al “preu de la zona”, mentre que un 17,2% busca la “proximitat a l’escola” o de la llar d’infants i un 15,9% per la “facilitat de mobilitat”. Un altre 13% busca la “proximitat a la família o persones conegudes”.

El 24,2% de la gent que busca habitatge, és a dir, gairebé un de cada quatre, diu que ho fa per trobar-ne un de més econòmic, un 14,3% perquè vol independitzar-se, un 11,7% necessita més espai i un 10,5% vol comprar un pis de propietat. 

Són els més joves els que volen canviar d’habitatge (31%), “probablement per emancipar-se de la llar d’origen”, apunta l’informe de l’Observatori, ja que el percentatge de gent que busca canviar de casa disminueix en augmentar l’edat. De la mateixa manera, els joves que busquen pis diuen en un 40% de vegades que és per independitzar-se i en un 29% per trobar un habitatge més barat. En canvi, els grups de més edat busquen per tenir una llar més gran.

En aquest darrer sentit, el 57% dels que busquen nova llar volen entre 50 i 100 metres quadrats (el 26,6% entre 50 i 80 metres quadrats i el 30,4% entre 80 i 100 metres quadrats). Dit de diferent manera, el 73,4% vol dos o tres dormitoris: concretament, el 39,9% vol tres habitacions i el 33,5% dues. Hi ha un 17,9% que amb un estudi o un pis d’una habitació ja està satisfet. Segons la forma de convivència destaca que les persones que viuen amb la parella i fills busquen majoritàriament un pis amb tres dormitoris (68%), així com també les persones que viuen amb els fills sense parella (52%). Les persones que viuen amb la seva parella però sense fills busquen sobretot un pis de dos dormitoris (53%). D’altra banda, les persones que viuen amb els pares, soles o amb d’altres persones (familiars o companys de pis) són les que busquen en major proporció un pis d’una habitació o un estudi (entre un 32% i un 40%).
 

Per què no pot canviar?
L’Observatori del segon semestre del 2023 també busca els motius pels quals alguns dels enquestats diuen que els agradaria canviar d’habitatge però no poden, i el 74,2% diu que és perquè “no hi ha oferta de pisos a preu assequible, que els preus són molt elevats”. Els altres motius més citats també són de caràcter econòmic. El 6,5% assenyala que els preus de compra són molt cars o la quota de la hipoteca és massa elevada. I un 4% diu que no es pot permetre les despeses que suposa accedir a un nou habitatge (la fiança i les despeses de la immobiliària).

Hi ha un 5,2% dels enquestats que diuen que els agradaria canviar de casa però no poden que en voldrien una de més gran o cèntrica, tot i que no especifiquen perquè no poden canviar. Un 2% diu que no troba res millor del que ja té i un altre 2% que no té feina o està estalviant. També hi ha qui marxa del país (1,2%), que voldria canviar de parròquia o zona (0,6%), que no pot canviar perquè no s’admeten animals (0,6%) o per motius de salut (0,7%).

Habitatge
Casa
viure
observatori
Andorra Recerca i Innovació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Amb tot el soroll, les obres, el tràfic, i ben aviat la calor... no gràcies!!!! M'estimo més la tranquil·litat i les altures

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte