Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó, Cabanes i Riera van fer una passejada pel tram del Gran Valira restaurat, ahir al matí.
Calvó, Cabanes i Riera van fer una passejada pel tram del Gran Valira restaurat, ahir al matí.

El 84% de l’aigua té una qualitat excel·lent o bona i el 3%, dolenta


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: SFGA

El 84% de les estacions de control de l’aigua tenen una qualitat excel·lent o bona. Així ho va anunciar ahir la ministra en funcions de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en el balanç sobre la qualitat de l’aigua que es va fer  amb motiu del Dia mundial de l’aigua en l’últim dels trams del riu Gran Valira que s’ha restaurat, a l’altura de la caserna de bombers de Santa Coloma. Només un 3% de l’aigua presenta una qualitat dolenta.

Calvó va explicar la importància de les depuradores en la gestió de les aigües residuals i el manteniment de la qualitat ecològica dels rius i la feina que es va engegar des del 1996 amb el Pla de sanejament de les aigües, que ha permès una millora gradual i consolidada de la qualitat de l’aigua. En aquest sentit, la cap d’àrea de Control i Gestió Ambiental i Seguretat Industrial, Silvia Ferrer, va mostrar la progressió d’aquest índex de qualitat i si el 2005 menys del  40% de les estacions mostraven bona qualitat, el 2010 era ja del 70%, i ara sobrepassa el 80%. Ferrer també va indicar  que s’han netejat 656 quilòmetres de riu, amb l’extracció d’una mitjana de 19,5 quilograms de residus per quilòmetre de riu. Una dada que respecte del 2010 ha millorat notablement, ja que llavors se’n treien uns 150 quilograms per quilòmetre i ho va atribuir al fet que “la gent està molt més sensibilitzada i si veu alguna cosa que no va bé ens truquen”.
Un dels indicadors naturals de la bona salut de les aigües és la recuperació de la llúdriga, una espècie animal que estava pràcticament extingida al país i que en l’actualitat compta amb una població d’una dotzena d’exemplars. Aquest fet també el va remarcar el president de la Federació Andorrana de caça i pesca (Facip), Josep Maria Cabanes, que va manifestar que “la qualitat del Gran Valira és magnífica”. A més, va assenyalar que “per primera vegada”, el treball conjunt entre la Facip, Medi Ambient i Ordenament Territorial ho ha permès.
Pel que fa a les millores, Calvó va assenyalar que s’hauria de continuar identificant “si hi ha punts de vessament al medi, que siguin més eficients les estacions de depuració, seguir treballant per recuperar el llit del riu i per restaurar-ne més trams”. 

4 milions d’€ per canalitzar el marge dret del Gran Valira

El director d’Ordenament Territorial, Manel Riera, va explicar les accions que s’han fet al Gran Valira, al seu pas per  Santa Coloma, que és  una zona “molt vulnerable”. En total, va dir que s’han invertit més de 4 milions d’euros en la canalització del marge dret del riu des del 2010, i concretament va explicar que l’últim tram condicionat d’1,5 quilòmetres ha costat més de 500.000 euros. Aquestes millores han afavorit aspectes com ara la seguretat davant possibles desbordaments de l’aigua al pas per la població. Les accions  han consistit en la restauració dels talussos amb vegetació de ribera, els treballs de dragat del fons del riu per prevenir les avingudes d’aigua i la col·locació de pedres al riu per crear un ambient més propici per la fauna aquàtica. Riera també va apuntar que s’han tret 22.000 metres cúbics de material del riu “de manera consensuada amb la Facip i Medi Ambient”. 

 

 

rius
Aigua
medi ambient

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte