Diari digital d'Andorra Bondia
Els professors es van concentrar ahir davant del Lycée per entrevistar-se tot seguit amb el delegat.
Els professors es van concentrar ahir davant del Lycée per entrevistar-se tot seguit amb el delegat.

El 85% dels professors del Lycée, en vaga per la reforma de les pensions


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Xavier Pujol

La vaga general a França contra la reforma del sistema de pensions que vol impulsar el Govern es va notar ahir amb força al sistema educatiu gal. La jornada de protesta va ser “molt seguida” pels professors del Lycée Comte de Foix, tal com va informar el director del centre, Daniel Raynal. En total, un 85% dels ensenyants es van unir a l’aturada. A maternal i primera ensenyança, el seguiment va ser més baix, del 15%, tot i que cal destacar que això ja és un fet excepcional.

Així, preguntat sobre la jornada d’ahir, el director del Lycée va destacar que es tracta d’una “xifra molt important a Andorra perquè els ensenyants no segueixen gaire les mobilitzacions que hi ha a França”. Raynal va exposar que aquesta protesta, però, era contra la reforma de les pensions, una modificació que suposarà un “desavantatge per als ensenyants”. D’aquí que hi hagués “molts absents” ahir. Amb tot, l’acollida dels alumnes es va poder fer i el servei de restauració es va oferir amb normalitat. A més, els professors que no van seguir la vaga van fer classe. Raynal va explicar, però, que només la meitat dels alumnes van assistir a classe. El director del centre va indicar que la mobilització ha permès mostrar la desaprovació del professorat vers la reforma però confia que a partir d’ara tot tornarà a la normalitat.
Durant la jornada d’ahir, els docents de primària i secundària es van concentrar davant les portes del Lycée Comte de Foix des d’on es van desplaçar fins a les oficines de la Delegació de l’Ensenyament Francès. Allà van ser rebuts pel delegat, a qui va comunicar la preocupació i el rebuig “quasi unànime” dels ensenyants que treballen a Andorra, haguessin seguit ahir la vaga o no. Així, fonts sindicals van explicar que encara que a primària el seguiment no fos gaire important sí que va ser significatiu, tenint en compte que normalment els docents al país no s’adhereixen a les vagues que hi ha a França. Una mostra de l’oposició a la reforma és la carta de rebuig que els professors de primària i secundària preveuen adreçar al delegat i que ahir ja va ser signada pel 83% del personal de primària (l’objectiu és arribar al 90%). Els docents van exposar al delegat que el projecte impulsat pel Govern francès tindrà els professors com les principals víctimes. Els ensenyants també van ser rebuts ahir per Pascal Escande, director del gabinet del representant del copríncep francès a Andorra, a qui van traslladar les mateixes preocupacions.
Fonts sindicals del Lycée van destacar l’elevat seguiment de la vaga (dels 115 docents que tenien classe, 71 es van declarar en vaga, van destacar). El motiu és la baixada “gegantina” de les pensions que suposarà aquesta reforma, que preveu canviar el sistema de jubilació per repartició actual a un sistema per punts. A més, la pensió passarà de calcular-se sobre els sis últims mesos a sobre els darrers 25 anys. Tot plegat, els sindicats alerten que suposarà una reducció de les pensions dels docents d’entre 300 i 800 euros. Per això demanen adoptar altres mesures per assegurar-ne la viabilitat, com la lluita contra l’atur i per la creació de treball i taxar els revinguts del capital.
Els sindicats alerten que, si el Govern no proposa alternatives a la reforma, les mobilitzacions es repetiran en el futur, ja sigui en forma de vaga o d’altres tipus d’accions. S’ha de tenir en compte que el projecte es preveu debatre de cara a la primavera, per tant seran tres mesos de pols entre l’executiu i els manifestants. Caldrà veure si aquestes mobilitzacions s’acaben traslladant a Andorra.

85%
professors
Lycée
vaga
reforma
pensions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic