Diari digital d'Andorra Bondia
El 85,6% dels treballadors de l'Administració estan en desacord amb la seva retribucióEl 85,6% dels treballadors de l'Administració estan en desacord amb la seva retribució
El 85,6% dels treballadors de l'Administració estan en desacord amb la seva retribucióEl 85,6% dels treballadors de l'Administració estan en desacord amb la seva retribució

El 85,6% dels treballadors de l'Administració estan en desacord amb la seva retribució


Escrit per: 
Agències

El novembre passat el Govern va realitzar una enquesta en línia per conèixer l'opinió dels treballadors de l'Administració general sobre la seva situació laboral. La intenció era establir una radiografia del clima laboral tant dels funcionaris, dels agents de l'Administració de caràcter indefinit, com dels eventuals, per definir una base sobre la qual treballar la reforma de la Llei de la funció pública. Aquest divendres la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Eva Descarrega, acompanyada de la coordinadora de la reforma de la Llei de Funció Pública, Elisabeth Almarcha, han presentat els resultats i conclusions. Amb les respostes a la mà, queda palès que els treballadors demanen que s'apliqui un sistema disciplinari més estricte (el 89,3% ho reclama); consideren que l'Administració no ofereix oportunitats de promoció (el 81,1%), una "dada preocupant"; i consideren que les retribucions actuals no s'ajusten a les característiques dels llocs de treball (el 85,6%). 

En aquest sentit, la ministra ha exposat que la congelació salarial de la retribució fixa que ha patit el col·lectiu els darrers anys a causa del context econòmic, fa que sigui "normal que tinguin aquesta percepció". Tot sumat al fet que es va aturar el sistema de gestió de l'acompliment, "un dels punts que haurem de revisar", ha assegurat. Pel que fa l'aspecte dels processos sancionadors, també es treballarà dins la reforma de la llei "perquè siguin més efectius i àgils". 

Una altra de les respostes destacades, al parer de Descarrega, és que el 84,7% troben bastant o molt interessant la possibilitat de progressar dins el mateix lloc de treball, i el 82,5% troben interessant canviar de lloc dins l'Administració. La idea és potenciar la progressió del funcionari de manera vertical, però també horitzontal, ha plantejat. De fet, aquesta seria una de les novetats del projecte de llei, per tal d'evitar seguir augmentant el nombre de comandaments. "Probablement es tracta de tenir menys efectius amb més polivalència, perquè l'Administració té una dimensió important", ha sentenciat Descarrega. 

Com a aspecte positiu, el 75,7% dels enquestats consideren que la jornada de treball permet la conciliació de la vida laboral i familiar, tot i que a la vegada, demanen millores respecte a determinades situacions administratives (el 84,4%). Les excedències serien una d'elles, motiu pel qual dins la reforma es revisarà el sistema de permisos, excedències i tipologies de jornada. 

Finalment, també hi ha un consens general entre els eventuals respecte al fet que cal homogeneïtzar les seves condicions laborals i retribucions amb els del conjunt de l'Administració. 

L'enquesta l'han respost 640 treballadors de l'Administració, dels quals el 75,6% són funcionaris i la resta eventuals, uns percentatges que s'ajusten a la realitat de la plantilla actual. Per cossos, el 47% són del general, el 42% d'ensenyament, i només el 0,5% de la Policia. El nivell de participació és molt satisfactori segons el Ministeri: "l'empresa consultora que ha llançat aquesta enquesta s'ha sorprès de la participació, és molt difícil arribar a aquest percentatge, ha plantejat Almarcha. Les 640 respostes representen el 26% del total dels empleats de l'Administració, formada per unes 2.500 persones. 

Paral·lelament a aquesta enquesta, també es va llançar la pàgina web 'Funció Pública Activa', per recollir opinions obertes dels treballadors. En total han estat 40, i van en la mateixa línia que el que ha sortit de les enquestes: homogeneïtzar les condicions dels eventuals amb els dels funcionaris, millores salarials, més formació o revisió de les classificacions professionals. 

Es manté el calendari: avantprojecte al juny
Amb aquesta primera base, el Ministeri es posarà mans a l'obra per redactar l'avantprojecte de llei de la reforma de la Funció Pública. S'han calendaritzat diversos punts de la llei actual repartits per mesos fins al maig, perquè l'objectiu segueix sent presentar el text a finals d'aquest semestre. A més, Descarrega ha anunciat que l'ideal seria tenir acabat el projecte legislatiu per entrar-lo a tràmit a finals d'any.

Els resultats de l'enquesta han estat presentats també aquest divendres als sindicats. Es tracta de la primera reunió mantinguda entre Descarrega, ministra des de finals de desembre, i els col·lectius que representen els treballadors. "S'ha desenvolupat en un clima cordial, de col·laboració per tirar endavant aquest projecte", ha manifestat, afegint que "comparteixen el diagnòstic perfectament". 
 

treballadors
Administració
funcionaris
estudi
enquesta
desacord
sou
retribució
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic