Diari digital d'Andorra Bondia
El nombre d'ajudes que s'atorguen és un dels indicadors de l'índex de pobresa que hi ha al país.
El nombre d'ajudes que s'atorguen és un dels indicadors de l'índex de pobresa que hi ha al país.

El 87% dels ajuts ocasionals són per a llars unipersonals i monoparentals


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: M.T.

Les demandes dels ajuts econòmics ocasionals, que són ajuts personals o familiars de caràcter temporal destinats a finançar despeses derivades de l’atenció a necessitats puntuals o per un període determinat, van créixer l’any passat un 29%. En concret van ser 1.437 les sol·licituds rebudes. D’aquestes sol·licituds i d’altres de pendents, es van derivar l’any passat 2.820 ajuts atorgats, un 36% més que el 2016. L’import total que van costar va suposar 2,7 milions d’euros, un 12% més. Tot i això, malgrat l’increment d’ajuts i del cost total, l’import mitjà per llar va baixar un 3% i va suposar 3.539 euros per llar. Les persones que viuen soles són les que més sol·liciten aquestes ajudes, de fet, suposen un 50% de les ajudes demanades, i les segueixen les famílies monoparentals, que sumen un 29% dels demandants. Per sexe, són les dones les que més ajuts sol·liciten, un 65% del total. Aquestes dades del ministeri d’Afers Socials les va facilitar ahir el departament d’Estadística del Govern. 
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va destacar ahir que aquest creixement dels ajuts econòmics ocasionals no es deu a un creixement de famílies en situació de precarietat. Segons Espot, “les famílies que requereixen els serveis d’atenció primària, que són les que pateixen precarietat, han disminuït. Per tant, l’increment dels ajuts és perquè s’han ampliat les àrees de l’ajut ocasional, com poden ser a joves tutelats o a víctimes de violència de gènere”, va remarcar. 
 En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials també va destacar que hi ha hagut un increment de l’ajut de les targetes de prepagament per a aliments, i també ajudes per cobrir despeses de menjador i d’activitats extraescolars, sobretot de famílies monoparentals, totes elles agrupades en l’article per atendre les  necessitats bàsiques. 
Espot considera que les xifres no es poden traduir en el fet que unes 779 llars viuen en situació de precarietat; reconeix que una part sí, però “una persona que cobra una pensió de més de 1.000 euros també pot accedir a un tipus d’ajut ocasional o una persona amb discapacitat que vulgui adaptar el seu habitatge”. 
De tots els ajuts, el més demanat és el d’atendre les necessitats bàsiques, com l’alimentació, entre d’altres.  Aquest representa un 90% dels ajuts atorgats. El  segueix,  amb un 5%, l’ajut per prevenir situacions de marginació, evitar l’exclusió i fomentar l’autonomia. El 3% dels ajuts  són per accedir a serveis i programes de serveis socials i sociosanitaris; en total,  es van atorgar 78 ajuts d’aquest concepte, el mateix nombre per atendre situacions urgents. També es van atorgar l’any passat nou ajuts per adaptar l’habitatge. Cal destacar que només un 5% de les sol·licituds, és a dir 69, van ser denegades. 
Les sol·licituds favorables han estat concedides a 779 llars, 100 més o un 15% més que l’any 2016 i han beneficiat 1.443 persones. D’aquestes llars que han rebut ajuts, 394 són llars unipersonals, és a dir, d’una persona. I 227 són de famílies amb un pare o una mare, és a dir, monoparentals.
Si es mira la nacionalitat, l’andorrana i l’espanyola són les que més ajudes han rebut. De fet, 251 llars andorranes van rebre l’any passat 961 ajuts, i 243 espanyoles, 919 ajuts. Les segueix la portuguesa, amb 158 llars, beneficiàries amb 514 ajuts atorgats. La francesa és la que menys ajuda ha rebut. Només 24 llars i 99 ajuts. Si es mira per sexe del sol·licitant, destaquen que les dones són el 65% dels sol·licitants i la majoria tenen entre 35 i 49 anys i viuen soles o en llars monoparentals. Els homes representen el 35% restant i la majoria viuen sols i tenen entre 50 i 64 anys.

ajuts ocasionals
unipersonals
monoparentals
llars
87%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte