Diari digital d'Andorra Bondia

El 90% del grup territorial de Canillo i Encamp avala les guàrdies de 12 hores


Escrit per: 
Redacció


Nou de cada deu agents de policia del grup territorial de Canillo i Encamp valoren positivament la planificació en guàrdies de dotze hores que s’està aplicant a les dues parròquies, com a prova pilot, des de principis de desembre. Segons es desprèn d’una enquesta feta recentment a la trentena d’agents que formen part del grup, el sistema compta amb el vistiplau de la gran majoria dels implicats, mentre que tant el ministeri d’Interior com els sindicats també coincideixen a elogiar-lo.
A més de la bona rebuda, la nova planificació horària va donar els seus fruits des del primer dia. Tal com va apuntar a finals del mes passat el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, en declaracions al BonDia, “al Pas de la Casa es garantirà dos patrulles durant tot l’hivern”. Així, si fins ara hi havia un mínim de dos agents a la zona del pas i de la duana del Baladrà, amb el nou sistema hi ha entre quatre i sis efectius. Ara caldrà esperar fins al mes d’abril, quan conclogui la prova pilot, coincidint amb l’acabament de la temporada, perquè es prengui una decisió sobre la possible extensió a altres grups o unitats territorials. 
Després de conèixer el resultat de les enquestes, Bartolomé va afirmar ahir que “la valoració que en tenim és molt satisfactòria; per tant pot ser un bon model de desplegament territorial per aplicar a altres unitats”. De fet, el secretari d’Estat d’Interior va apuntar que a principis de la setmana passada es va engegar les converses “per veure si [el model de planificació horària] es pot desplegar a altres punts”. Tot i així, Bartolomé va matisar que “durant la temporada d’hivern farem el desplegament i després ja veurem”.
En aquest sentit, el president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia Andorrana (CFPA), Salvador Prieto, va opinar que “sempre es pot provar a la resta de parròquies i, si no funciona, tornar a la planificació actual”, si bé va deixar clar que “l’última paraula la té la direcció”. Prieto va fer una bona valoració del desplegament, donat que “la gent està contenta”, i va celebrar que el sistema “ha permès que a la territorial d’Encamp hi hagi més personal i que es dobli el personal al Pas de la Casa, de manera que la frontera està coberta les 24 hores”. Així mateix, el president del sindicat va matisar que “van ser els agents que ho van proposar i van confeccionar ells mateixos” les taules amb els horaris.
D’altra banda, el president del Sindicat de la Policia (SIPA), Cerni Obiols, va afirmar que “a la gent que hi ha a Encamp agrada, tot i que a la resta d’Andorra caldrà veure-ho”. Així mateix, Obiols va apuntar que “fora d’Andorra sabem d’altres cossos que apliquen aquest sistema, però caldrà esperar fins a l’abril per veure què decideix la direcció”.

Altres cossos especials
Pel que fa als cossos especials que depenen del ministeri d’Interior, la direcció de la duana està estudiant també la possibilitat d’organitzar-se en torns de 12 o de 8 hores. Així mateix, la iniciativa ja es va implantar al cos penitenciari, en què finalment es va aplicar un sistema mixt, després de superar amb èxit una prova pilot suggerida també des de la mateixa plantilla del cos.

La direcció de la policia entregarà al ministeri d’Interior dos propostes per modificar el model de proximitat
La direcció de la policia es reunirà properament amb el ministeri d’Interior per lliurar-li les propostes que ha elaborat per encarar la modificació de l’actual model de funcionament del cos. Després d’escoltar el parer dels dos sindicats, del Consell de la Policia i dels comandaments que s’encarreguen de la comissió de serveis, la direcció ha elaborat almenys dues propostes, segons van avançar ahir des del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia Andorrana (CFPA). El president del sindicat, Salvador Prieto, va exposar que s’ha fet diverses reunions per tractar aquesta qüestió i que “s’ha tingut en compte l’opinió de tothom”. No obstant, Prieto va destacar que “en cap moment hem arribat a tancar un pacte amb la direcció”, sinó que únicament van acordar “que es presentaria diversos projectes al ministeri”.
Prieto va recordar que “sempre hem demanat un canvi” de model i va argumentar que “el sistema actual de policia de proximitat, tal com està plantejat, no és factible per raons òbvies: falten entre 40 i 50 agents”. El líder del CFPA va criticar que el model de proximitat deixa descompensades les dues parròquies centrals, on “es produeix el 80% de les intervencions”, i preveu “que les patrulles d’un sector no puguin passar a un altre sector”. En aquest sentit, el president del sindicat considera que, donada la manca de pressupost actual per assumir l’increment de la plantilla, “ens hem d’avançar per adaptar-nos a la situació”. Prieto va assegurar que es parteix de la base que “no se’n ressenti el servei”, però va afegir que “no es pot continuar amb un sistema que carrega de feina alguns funcionaris” i va reivindicar “que els agents no perdin qualitat de vida i que tinguin els dies de festa que els pertoquen”.
Pel que fa a les propostes fetes pels sindicats, el màxim responsable del CFPA considera que “hi ha variants, però no necessàriament ha de ser igual que el model anterior”, mentre que el president del Sindicat de la Policia (SIPA), Cerni Obiols, aposta per recuperar l’antic model i “tornar-lo a deixar igual que estava”. Així, Obiols considera que caldria tornar a definir les especialitats en lloc d’englobar-les totes al cos especial d’intervenció o recuperar unitats com la de frontera i estratègia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte