Diari digital d'Andorra Bondia
Els pacients atesos en menys de 90 minuts en una data d’alta afluència com elNadal, passen de representar el 75% al 90%.
Els pacients atesos en menys de 90 minuts en una data d’alta afluència com elNadal, passen de representar el 75% al 90%.

El 90% dels pacients d’urgències espera menys d’una hora i mitja


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

La nova reestructuració i increment de personal mèdic al servei d’urgències ha permès reduir el temps d’espera d’una manera notòria independentment que s’hagi incrementat el nombre de pacients atesos i s’hagin doblat els trasllats en helicòpter a altres centres hospitalaris. Els quatre primers mesos de l’any, s’han atès 15.310 pacients, 833 més que en el mateix període de l’any passat. Al 90,2% els han fet l’examen de reconeixement en 90 minuts; al 5,3%, entre hora i mitja i dues hores; i amb un 4,3% han trigat més de dues hores. Aquestes xifres no es poden comparar, segons assegura el cap del servei d’urgències, Marcos Gutiérrez, amb els quatre mesos del 2018 perquè no es tenen totes les dades i a més durant aquest temps s’ha implementat també la història clínica compartida i han tingut altres escenaris.

Tot i això, sí que es té una comparativa dels 30 dies corresponents a les dates de Nadal, que és quan més afluència registra urgències. Del 6 de desembre del 2017 al 6 de gener del 2018 van acudir a urgències 3.999 persones, i els mateixos dies d’entre el 2018 i el 2019 se’n van atendre 4.165. El temps d’espera aquests 30 dies dels dos exercicis estudiats es va veure reduït notòriament l’exercici passat. Així, es va veure incrementat amb 15 punts percentuals el nombre de pacients que es van esperar menys d’una hora i mitja, que van ser el 75%, en canvi,  el Nadal del 2017 van ser el 90,7%. En aquest termini, els que es van haver d’esperar més de dues hores van passar de representar el 22% del total a un 2,4%.
L’increment de pacients en els terminis comparats no tenen una raó única, perquè segons assegura el cap d’urgències són temporades cícliques en les quals  pot predominar més l’epidèmia de la grip o hi pot haver més accidents d’esquí i d’altres esports o circumstàncies.

Més trasllats urgents
Els trasllats urgents en helicòpter s’han doblat. Entre el desembre del 2018 i l’abril del 2019 s’han realitzat 72 trasllats a centres hospitalaris de fora del país. Aquesta xifra suposa el doble dels trasllats fets durant els mateixos cinc mesos de l’any anterior. La raó, segons va explicar Gutiérrez, és la implantació dels protocols dels codis de tres patologies. Es tracta de l’infart agut de miocardi, de l’ictus i del politraumatisme. “Són patologies tempodependents. Abans els pacients es quedaven ingressats, i per exemple en el cas de l’infart s’administrava un tractament farmacològic i ara es fa una intervenció bascular o una angioplàstia primària”, va explicar el cap d’urgències. També passa amb el cas de l’ictus, “abans es feia un tractament més conservador i ara els pacients candidats a desfer el trombo són traslladats a una unitat intervencionista de Barcelona. S’han de derivar com més aviat millor per tenir millors resultats”. En el cas del politraumatisme, quan és al cap o bé al tòrax, el trasllat també pot ser vital.
“Són patologies molt greus que creen moltes seqüeles. I encara que la derivació és cara, si aconseguim que el pacient es recuperi en un tant per cent alt, la despesa sanitària posterior serà molt més inferior que la despesa de derivació”, va argumentar el cap del servei d’urgències. Gutiérrez va remarcar que aquest tipus de trasllats ha augmentat els darrers anys, “però ara arribem ja a unes xifres on s’estabilitzarà el ritme”. L’helicòpter triga entre 40 i 45 minuts de l’hospital andorrà al centre de Barcelona.
A més, aquests cinc mesos esmentats el servei d’urgències també va efectuar 40 trasllats urgents via terrestre i amb equip mèdic i infermer a altres centres hospitalaris de fora del país per altres motius.

Nova unitat de preingrés per evitar col·lapses

L’hospital estudia habilitar per a l’hivern vinent una unitat de preingrés que acolliria els pacients d’urgències que han d’ingressar a planta per descongestionar el servei. Així ho va avançar Gutiérrez, que va recordar que hi ha moments, com el del darrer hivern, “amb epidèmies de grips, o ponts festius, que es pot veure afectat el temps d’ingrés o d’assignació de llit perquè el ritme dels ingressos és més alt que el de les altes”. Per aquest motiu es vol crear aquest espai, “que intentarà resoldre l’ocupació d’espai del servei d’urgències d’aquell pacient que està esperant el seu ingrés a planta”, va explicar el cap del servei.
“Perquè el pacient que necessiti un ingrés no ocupi espai al servei d’urgències serà traslladat a aquesta unitat intermèdia abans de l’ingrés. D’aquesta manera augmentarà el confort del pacient i es mantindrà també el seu control”, va precisar Gutiérrez.
Ara per ara, s’està estudiant la possible ubicació d’aquesta unitat de preingrés. El que està clar és que no serà a dins de l’espai del servei urgències perquè, com recorda Gutiérrez, “aquest espai ja és limitat”.
El cap del servei destaca que històricament ha estat l’hivern la temporada més difícil, “però ara a l’estiu també tenim problemes d’alta afluència perquè hi ha un increment de les activitats esportives de muntanya, i el mes de juliol i l’agost són temporades complicades, igual o pitjor que l’hivern”.
És l’evolució de la medicina, “el que fa que s’hagi de tenir una flexibilitat per adaptar-se i respondre i assumir totes les necessitats”, comenta Gutiérrez. En aquest cas, el nou espai de preingrés suposarà, en moments d’alta afluència, una alternativa per eliminar aquella imatge de llits esperant passar a planta al passadís d’urgències.

90%
pacients
urgències
atesos
una hora i mitja

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte