Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels gràfics de l'Enquesta d'activitats econòmiques.
Un dels gràfics de l'Enquesta d'activitats econòmiques.

El 91% dels homes i el 75% de les dones treballen a jornada completa


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El 56% dels llocs de treball de les empreses d’Andorra els ocupen els homes, i el 44%, les dones, fet que indica que  hi ha una major representativitat d’homes que de dones al món laboral. Per gènere, destaca la mà d’obra femenina en els sectors de l’hostaleria, les activitats administratives i els serveis auxiliars, l’educació i les activitats sanitàries i serveis socials. D’altra banda, hi ha un 85% de personal assalariat i un 15% que treballa per compte propi. Pel que fa als horaris de la jornada laboral, més del 90% dels homes treballen a jornada completa, enfront del 75% de les dones. Així ho conclou l’enquesta d’activitats econòmiques dels exercicis 2016 i 2017 que ha publicat el departament d’Estadística del Govern.
Per tipus d’ocupació, el 12% dels llocs de treball corresponen a personal directiu; el 27% a tècnics, científics, intel·lectuals i administratius; el 29%, a treballadors de restauració i comerç; i al voltant del 32%, a la resta d’ocupats. Aquests percentatges varien segons el gènere. Així, hi ha un 14,5% d’homes que desenvolupen tasques directives davant d’un 8,3% de dones. En canvi, pel que fa a l’àmbit de la restauració, la protecció i el comerç, les dones superen els homes i n’ocupen un 33,1% dels llocs de treball amb relació al 25,7% dels homes. 
L’enquesta també recull que el 80% dels ingressos dels sectors econòmics del país procedeixen de ciutadans d’Andorra, la resta són generats pels visitants. Destaca el sector de l’hostaleria perquè, contràriament a la mitjana de la resta de sectors, el 65% dels ingressos procedeixen de clients de fora. Això, però, s’explica perquè la major part de la despesa dels visitants la fan en l’allotjament turístic. 
Per tipus d’ingrés, més del 90% provenen de l’import  net de la xifra de negoci. D’altra banda, la mitjana global de despesa que es fa dins d’Andorra és entorn del 70%, el 30%, es fa a fora del país.  
El sector agrari i el de la construcció, per exemple, fan pràcticament la totalitat de la despesa a territori andorrà, mentre que el de la indústria i els serveis generen una despesa superior fora del territori. La major part de les despeses són els costos d’explotació en els quals s’integren els conceptes de compres, despeses de personal, amortitzacions i deterioraments.  
D’altra banda, pel que fa als actius, l’adquisició d’actius intangibles, tangibles i d’inversions immobiliàries es concentra, en la major part, dins del Principat. 
Al sector de la informació i les comunicacions, per contra, es detecta un comportament oposat, ja que més del 70% d’aquestes inversions es fan fora d’Andorra. Quant a les vendes d’actius, també estan concentrades en l’àmbit nacional i menys del 10% són adquirides per compradors de fora del Principat.

 

homes
dones
jornada
completa
treballen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte