Diari digital d'Andorra Bondia
La directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, i la cap d'àrea de Medi Ambient, Laura Coll, en la compareixença d'avui.
La directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, i la cap d'àrea de Medi Ambient, Laura Coll, en la compareixença d'avui.

El 95% dels rius tenen qualitat bona o excel·lent i cap resta d’hidrocarbur


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

L’aigua dels rius va assolir el 2020 la millor qualitat mai registrada des del 2005, any d’inici del Pla de sanejament. Si aleshores hi havia menys del 40% de les estacions amb qualitat excel·lent o bona, l’any passat la xifra es va situar en el 95%. A més, tan sols es va detectar una estació amb qualitat dolenta.

Tampoc es va trobar presència d’hidrocarburs en les mostres que es prenen cada setmana a les dues fronteres. La directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, ho atribueix a la campanya realitzada a nivell nacional que tenia per objectiu posar en norma totes les infraestructures d’hidrocarburs. Gràcies a això hi ha hagut menys vessaments, ha dit avui en la presentació del balanç de la qualitat de les aigües superficials corresponent a l’exercici 2020.

El Govern també ha informat dels resultats de les estacions que controlen la qualitat biològica de l’aigua dels rius. Els índex macrobiològics es basen en la quantitat de macroinvertebrats que es troben a les aigües superficials i el tipus de família d’aquests és un indicador de la qualitat. En aquest cas, l’índex també ha anat millorant amb els anys i ara es constata una tendència a l’estabilització. Així doncs, el 93% de les estacions assenyalen una qualitat excel·lent, bona o passable. També aquí només hi ha una estació amb qualitat dolenta que s’ubica al Valira d’Orient, a la sortida del turbinatge de FEDA.

Avui, pràcticament el 100% de les aigües residuals estan sanejades. Així, tot i que hi pot haver “puntualment” un vessament directe al medi, el Govern assegura que aquest està identificat i que es treballa per remeiar-ho conjuntament amb els comuns. El 2020, es van tractar 23,5 milions de metres cúbics d’aigües residuals, el que correspon a 10.000 piscines olímpiques. El 69,5% d’aquests es van tractar a la depuradora de Sant Julià de Lòria.

Residus als rius
El Govern també ha informat del resultat del servei de neteja dels rius. Durant l’any passat es van netejar 663 quilòmetres de riu i es van recuperar 12,2 tones de residus. Això suposa 18,4 quilos de residus per quilòmetre de riu. La xifra fa tres anys que s’ha estabilitzat però respecte de deu anys enrere s’ha reduït pràcticament per deu. Cal tenir en compte que el 2010 s’extreien 150 quilos de residus per quilòmetre. Ferrer ha remarcat que la majoria d’aquests residus no són fruit d’abocaments sinó d’elements que el vent s’emporta i acaben al riu o que hi arriben a través dels embornals de les aigües pluvials. D’aquí la importància de sensibilitzar la població, ha dit.

Aquestes dades s'han donat a conèixer amb motiu del Dia mundial de l’aigua que aquest any s’ha celebrat sota el lema impulsat per l’ONU Valorem l’aigua. Així, l’organització remarca la necessitat de valorar els recursos hídrics, les infraestructures hidràuliques, els serveis relacionats amb l’aigua, l’aigua com a element per a la producció de l’activitat socioeconòmica; i també els seus aspectes socioculturals. A Andorra, el Centre Andorra Sostenible ha organitzat aquesta tarda una visita virtual a l’estació depuradora d’aigües residuals Sud.

95%
rius
tenen
qualitat
bona
excel·lent
cap
resta
d’hidrocarbur
medi ambient
Dia mundial de l'aigua

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte