Diari digital d'Andorra Bondia

El 9è Col·loqui de botànica comptarà amb una vuitantena de conferències


Escrit per: 
Redacció

El novè Col·loqui de botànica pirenaico-cantàbrica, que se celebrarà a Ordino els dies 7, 8 i 9 de juliol, tindrà la presència d’experts d’alt nivell en botànica, que faran les seves explicacions a través de una vuitantena de conferències.

Hi haurà tres sessions plenàries, una de les quals estarà oberta a tot el públic, i tindran lloc a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino. De moment s’ha registrat 85 inscripcions, xifra molt similar a la d’altres anys. La cita se celebra cada tres anys des del 1989 i és la primera vegada que es fa al Principat. Una de les novetats d’aquesta edició seran els estudis Long Term Ecological Research (LTER), és a dir, estudis a llarg termini sobre aspectes ecològics. El col·loqui coincideix amb l’Any internacional de la biodiversitat.
Així, durant tres dies Ordino congregarà prop d’un centenar d’experts i estudiants de botànica. El secretari d’Estat d’Ensenyament Superior i Recerca, Joan Marc Miralles, va destacar ahir la idoneïtat de la parròquia d’Ordino per acollir aquest tipus de congressos. Per desenvolupar del col·loqui s’ha creat dos comitès, un de científic i un altre d’organitzatiu, formats per tècnics de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) i de la Universitat de Barcelona. Aquest esdeveniment es va acordar que es faria al Principat durant el darrer col·loqui, que es va fer a Lleó el 2007.

Per ajudar a organitzar el col·loqui, la Universitat de Barcelona s’ha posat a disposició dels comitès. El tècnic Josep Maria Ninot va explicar que Andorra és un lloc ideal per explicar molts dels conceptes que es tractaran, perquè hi ha zones “inhòspites i un mosaic vegetal molt complex”. A més, “hi ha moltes zones obagues i solanes”, i té la característica que “tant aviat ets a la ciutat com tens el Pirineu més salvatge a poca distància”.
Aquest col·loqui servirà d’una banda per reforçar el sentit del que s’ha tractat en altres edicions, i per una altra banda per introduir conceptes nous. Tal com va afegir Ninot, aquest certamen ha agafat dues tendències en els últims anys: una que fa referència a la tradició etnobotànica i una altra a la conservació de la natura en el sentit més ampli.

Pel que fa als nous conceptes, una de les sessions estarà centrada en els LTER, que consisteixen en estudis sobre els canvis mediambientals a llarg termini. Miralles va recordar que Andorra ja pren part en alguns d’aquests estudis, com ara el de seguiment de papallones.
De la seva banda, la cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí, va fer un breu repàs de la implicació de la corporació en qüestions botàniques. De fet, els estudis i l’interès per la botànica van començar als anys 90. Des de llavors cada any el Comú organitza un exposició botànica a l’estiu. Un dels fets més rellevants va ser la posada en marxa del primer parc natural d’Andorra, a Sorteny, el juny del 1999.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte