Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Olivé, Ester Fenoll i Jordi Torres van presentar la nova campanya d'acolliment familiar, ahir.
Jordi Olivé, Ester Fenoll i Jordi Torres van presentar la nova campanya d'acolliment familiar, ahir.

El CAI implicarà més les famílies i traslladarà vuit dels menors a pisos


Escrit per: 
Agències

El Centre d’Acolliment d’Infants i Joves (CAI) de la Gavernera es troba en ple procés de modificació del seu model d’atenció a la infància. Així ho va explicar la direcció del centre i la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, a una part de les famílies amb menors ingressats, en una reunió efectuada aquest dimecres a la tarda. El nou model té quatre grans eixos: intensificar el treball abans de procedir a la retirada del menor de la seva família; si finalment s’activa la retirada, treballar perquè el retorn sigui al més aviat possible; involucrar les famílies dins les dinàmiques de la Gavernera i finalment, proporcionar a alguns dels interns pisos a “entorns normalitzats” perquè facin vida “de barri”, “com el que tenim tots”, en paraules de la mateixa Fenoll.

La secretària d’Estat va informar d’aquests canvis al CAI durant una roda de premsa celebrada ahir al matí, en la qual es va informar de la posada en marxa d’una nova campanya per captar famílies d’acollida entre la població del país. Aquestes famílies d’acollida són també una pota bàsica en el nou model d’atenció al menor amb què es treballa, ja que permeten “evitar la institucionalització dels menors” i perquè està demostrat que aquests infants “sempre estaran millor en famílies d’acollida” que en un centre de menors, va defensar el cap d’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Jordi Olivé. Però de famílies en falten moltes, ja que en l’actualitat només tres menors sota tutela del Govern tenen la sort d’acollir-se a aquesta fórmula, a part dels 20 que també estan acollits, però en aquest cas amb familiars seus que no són els seus pares. La resta, 23, estan a La Gavernera, repartits entre els dos edificis habilitats, i amb educadors formats per acollir-los. Per tant, l’ideal seria aconseguir “23 famílies d’acollida” per tal de buidar el CAI, va desitjar Fenoll, així com dos o tres famílies per poder donar respostes a situacions urgents, com per exemple el cas d’una família monoparental en què el tutor hagi de quedar ingressat a l’hospital per una malaltia o intervenció. En qualsevol cas, Fenoll va defensar que ara no hi ha problemes d’espai ni de recursos al CAI, i que de fet hi ha més professionals al centre que menors ingressats. “Els recursos humans són suficients”, va afegir.

Tornant al nou model d’atenció a la infància, i pel que fa a aquests nous pisos, ja estan llogats per Afers Socials i s’ubiquen en una zona cèntrica, va explicar Fenoll. Hi haurà quatre menors a cadascun i tindran suport dels educadors les 24 hores. Amb tot, permetran a aquests infants fer vida de barri, anar a comprar el pa, anar al parc o participar a alguna activitat, va posar com a exemples la secretària d’Estat. I pel que fa a la major implicació de les famílies, podran participar en les activitats i dinàmiques del CAI i es faran tallers per fomentar la cohesió i aconseguir el “retorn” al nucli familiar tan aviat com sigui possible.

Quant a la campanya de comunicació per fomentar l’acollida familiar, compta amb la col·laboració dels cinemes Illa Carlemany, ja que s’emetrà l’espot abans de projectar les pel·lícules, tal com va informar el director dels cinemes, Jordi Torres, que va explicar que tots els menors sota tutela de l’Estat tenen una entrada gratuïta per anar al cinema.

La reunió celebrada dimecres amb les famílies de La Gavernera va generar polèmica perquè es va  celebrar a les dependències de la policia. Quatre famílies van enviar una carta a la secretària d’Estat mostrant el seu rebuig i comunicant que no hi anirien. Fenoll va dir que es va fer allà  per un tema d’espai i que no va tenir “marge de maniobra” per respondre la carta de les famílies.

CAI
implicar
famílies
traslladar
menors
pisos
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic