Diari digital d'Andorra Bondia
La ruta dels Bons Homes i, al fons, la cova de la Troballa, a Queralt.
La ruta dels Bons Homes i, al fons, la cova de la Troballa, a Queralt.

El camí dels Bons Homes pretén augmentar la xifra d’excursionistes


Escrit per: 
Agències

El camí dels Bons Homes celebra aquest 2018 els seu 20è aniversari i posa en marxa un nou pla d’acció que persegueix incrementar el nombre d’excursionistes que fan la ruta transpirinenca que uneix el santuari de Queralt, a Berga, i el castell de Montsegur, a l’Arieja (França). Entre les mesures, hi ha la millora del sender, la creació d’un paquet per facilitar-ne l’execució, l’edició d’un mapa o la inclusió de nous establiments en la ruta. A més,  està previst que s’hi col·loquin comptadors per quantificar la xifra exacta de senderistes. Segons ha explicat Borja Segura, tècnic responsable del camí, ha estat la subvenció de 376.187 euros que ha rebut la ruta, a través de l’ajut europeu Poctefaq, el que “permetrà fer-ho possible”.
Segura manifesta que aquest 2018 es donarà el tret de sortida a una “nova etapa” de canvis en la ruta transpirinenca. Fins ara, la travessa s’abastia exclusivament de les aportacions econòmiques dels consells comarcals per on passa –el Berguedà, la Cerdanya, Solsonès i l’Alt Urgell– i de privats, però gràcies a la subvenció europea, de tres anys, “gaudirem d’autonomia” i es podran emprendre accions “a mitjà i curt termini”. El primer que s’ha fet ha estat reformular la guia amb un nou format, que inclou un conjunt de mapes per etapes. Tot seguit, el mes de maig, es farà un inventari de l’estat del camí que, malgrat que Segura comenta que “és bo”, permetrà veure “quines mesures cal realitzar”. En aquest sentit, Karina Bejar, tècnica responsable de la ruta fins al 2017, reconeix que és un àmbit en el qual fa anys que s’està treballant,  però que “no és gens fàcil, tenint en compte que són prop de 400 quilòmetres d’itinerari” entre el  camí dels Bons Homes i el camí de l’Últim Càtar, branca paral·lela de l’itinerari.
L’inventari també servirà per veure en quins punts es col·locaran comptadors de persones. I és que, segons el responsable del camí, el fet de desconèixer l’afluència “real d’usuaris” és també una barrera. En aquests moments només n’hi ha un, col·locat a 4 quilòmetres de l’inici, molt a prop del santuari de Queralt que, en tractar-se d’un pol d’atracció turística, impedeix treballar amb les seves dades. Segons Segura, a partir de les dades dels establiments d’allotjament, les agències de viatges i les persones que sol·liciten el passaport per fer la ruta, calculen que unes mil persones el realitzen anualment. La previsió és que els nous comptadors estiguin col·locats a principis d’estiu.
Des del camí s’ha començat a treballar amb teleoperadors per posar a l’abast dels excursionistes paquets per a les persones que vulguin fer la ruta, i que incloguin les reserves d’allotjament, els àpats i obsequis exclusius de la ruta. Segons el tècnic responsable, amb la seva venda, a banda d’ajudar l’excursionista a tenir la ruta “més ben planificada” i evitar-los “haver de fer les gestions”, el que es busca és conèixer més “el perfil d’usuari”. “Si sabem qui ens visita, sabem a qui ens hem d’adreçar”, afegeix Segura. 

Bons Homes
augmentar
xifra
excuresionistes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic