Diari digital d'Andorra Bondia
Presentació de la base de dades de biodiversitat d'Andorra creada pel Cenma, aquest dimarts a la tarda.
Presentació de la base de dades de biodiversitat d'Andorra creada pel Cenma, aquest dimarts a la tarda.

El Cenma difon més de 130.000 dades sobre biodiversitat en una pàgina web


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: E.J.

El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), amb el suport de l’empresa Bineo Consulting SL, ha introduït en un lloc web  més de 130.000 dades sobre la biodiversitat d’Andorra, repartides en set grups: vertebrats, invertebrats, plantes, flora, fongs, líquens i mol·luscs. La base de dades consultable és www.gbif.ad, Global Biodiversity Information Facility Andorra, un sistema que s’usa en més de cinquanta països i que homogeneïtza el format de les dades perquè les pugui consultar tothom. 

El nou banc de dades sobre biodiversitat a Andorra (Sibad) es va presentar ahir a la tarda a la sala d’actes del centre cultural La Llacuna. Un dels investigadors del Cenma, Roger Caritg, va especificar que entre les 130.000 dades hi ha articles, treball de camp i dades científiques. L’objectiu és “conèixer la biodiversitat d’Andorra, amb dades des d’inicis del segle XX fins a les més actuals, i serveix per conèixer i gestionar amb més coneixement el territori, protegir-ne els hàbitats i fomentar la investigació científica”. Una aplicació pràctica seria, per exemple, “analitzar l’evolució de les papallones”. Caritg va detallar que al Principat hi ha un 70% d’espècies de papallones que disminueixen pel canvi climàtic i un 23% que augmenten, mentre que al centre d’Europa i als països escandinaus la tendència és de creixement global.

L’eina que es va presentar ahir es basa en la tecnologia de l’exitós banc de dades Atles Living Australia, que ha servit de model en molts altres països d’arreu del món. En el cas d’Andorra s’ha aconseguit implementar després d’alguns anys de negociació i treball amb els diferents nodes europeus del GBIF, amb la col·laboració tècnica del GBIF-Espanya i el suport del departament de Medi Ambient del Govern d’Andorra. El sistema utilitzat el va crear el govern d’Austràlia l’any 2005, i hi va invertir 30 milions de dòlars australians, i ara l’utilitzen més de mig centenar de països i unes quaranta organitzacions internacionals. El seu objectiu principal és aglutinar el major nombre de dades sobre biodiversitat per ampliar-ne el coneixement, fomentar-ne la investigació i influir en les polítiques mediambientals que afecten el planeta. L’empresa madrilenya Bineo Consulting SL és la que ha aplicat la tecnologia a la base de dades del Cenma, que podrà seguir actualitzant-la.

El sistema GBIF per ordenar, consultar i analitzar dades sobre biodiversitat continua estenent-se. El Cenma va ser l’entitat designada pel Govern com a responsable d’organitzar i desenvolupar el GBIF al país des de l’any 2010, amb dos objectius molt clars. El primer era aglutinar el màxim de dades sobre biodiversitat i adaptar-les perquè passessin a formar part del banc de dades generals del GBIF. El segon és col·laborar amb els projectes comuns de l’organització, orientats a millorar i ampliar l’accés lliure a les dades de biodiversitat i promoure’n la conservació.

Cenma
130.000 dades
biodiversitat
pàgina
web

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte