Diari digital d'Andorra Bondia
L’edifici administratiu de Prat del Rull.
L’edifici administratiu de Prat del Rull.

El Cenma estudiarà la reacció de l’edifici de Prat del Rull en cas d’un sisme


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

El Centre d’estudis de la neu i la muntanya (Cenma) està treballant en set projectes Potecfa de manera cooperativa. Un d’ells és el programa Pocrisc (Per una cultura comuna del risc sísmic). Es tracta,  bàsicament, d’un projecte que té com a finalitat la gestió del risc sísmic entre diferents entitats espanyoles i franceses que treballen en el marc pirinenc. Per part d’Andorra, hi participa el Cenma i el departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències del Govern com a associat. 
A finals de gener els socis es van reunir a Andorra i es van seleccionar tres edificis essencials, aquells que han d’estar operatius davant d’una catàstrofe natural, en aquest cas els terratrèmols, situats estratègicament a territoris diferents. Així, es va triar una escola a Espanya, un hospital a França i un edifici governamental a Andorra. 
En el cas del Principat, es va escollir l’edifici administratiu del Prat del Rull, ja que és en aquest lloc on estan situats el departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, així com el Centre nacional del trànsit, un edifici, per tant, que acull dos organismes que han d’estar en ple funcionament si es produeix un terratrèmol, va detallar la investigadora del Cenma Natàlia Gallego. 
En aquests moments el soci francès del projecte, l’École Nationale d’Ingénieurs de Tarbes  ja està en procés de modelitzar l’edifici andorrà, és a dir, de fer els plànols de l’edifici en tres dimensions. Un cop es tinguin els plànols, segurament cap al mes d’abril, s’instal·laran  tres acceleròmetres de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a l’interior de l’edifici que mesuraran les vibracions produïdes per l’acceleració del sòl, va explicar Gallego. Posteriorment, el Bureau de Recherches Géologiques et Minières durà a terme mesures Real Aperture Radar a partir d’un aparell radar que es col·locarà a l’exterior i que permetrà mesurar el nivell de vibració de l’edifici des de fora. 
A partir de la modelització informàtica de l’edifici de Prat del Rull i de les dades obtingudes durant la campanya de mesures es podrà fer una simulació per veure com reaccionaria l’edifici en cas que es produís un sisme d’intensitat màxima, va dir Gallego. 
El projecte Pocrisc està dissenyat per a una durada de tres anys. Segons Gallego, la intenció final és estudiar la vulnerabilitat de tots els edificis del país, de manera que es pugui establir quins són els més vulnerables a nivell de construcció. També es pretén desenvolupar una aplicació que pugui mesurar el nivell de danys dels edificis en cas d’un terratrèmol.

 

Cenma
edifici
reacció
Prat del Rull
sisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte