Diari digital d'Andorra Bondia

El Cenma instal·la el sismògraf més alt del Pirineu a Sant Julià


Escrit per: 
Redacció


El Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra, Cenma, va informar ahir de la instal·lació d’una estació sísmica a Sant Julià de Lòria, concretament a la zona de la roca de Pimes, a la Rabassa, el mes d’octubre passat.

La col·locació s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració entre el Cenma, el Govern i l’Institut Geològic de Catalunya.
El cap de l’àrea de sismologia de l’Institut Geològic de Catalunya, Xavier Goula, ha manifestat que el procés d’instal·lació va requerir una infraestructura formada per un pou on s’ubica el sensor a una profunditat de 30 metres, una caseta per a la instrumentació i les bateries alimentades per panells solars i una antena VSAT. Com que es troba a més de 2.000 metres d’alçada, constitueix el punt de mesura més alt dels Pirineus.
Aquest sismògraf servirà per registrar els moviments del sòl causats per les ones sísmiques. Un mínim de tres sismògrafs permeten obtenir, per cada terratrèmol enregistrat, els diferents paràmetres d’origen del sisme: hora, localització epicentral, profunditat i magnitud.
L’estació s’integra en el procés de desplegament de la nova Xarxa Sísmica de Catalunya, amb l’objectiu de modernitzar i completar la xarxa d’observació de l’activitat sísmica. Així, aquesta nova estació contribuirà a millorar el coneixement de l’activitat de terratrèmols a Andorra i alhora compleix la funció de cobrir la zona oriental dels Pirineus. La tècnica del Cenma Natàlia Gallego va explicar ahir que, de fet, a Andorra hi ha terratrèmols cada dia, tot i que no els percebem. De fet, cada dos anys n’hi ha un d’una escala entre 3 i 4, i la intensitat assignada a Andorra és de 7, segons el mapa de zones sísmiques de Catalunya, per un període de retorn de 500 anys.
L’Institut d’Estudis Andorrans recull a la web informació relativa als terratrèmols a Andorra. Els més importants van ser el març del 1970, en concret els dies 14, 15 i 16. Així, el del 14 de març de 1970 va ser el primer dels tres principals de la sèrie sísmica d’Andorra amb una intensitat epicentral de 5-6. Més recentment s’ha detectat terratrèmols a zones properes al país, com per exemple el dia 12 de juny del 2006, en què es va produir una sèrie de sismes de magnitud inferior a 3,0 a l’Alt Urgell, que van ser percebuts sense danys a la zona epicentral i a Andorra. El dia 7 de febrer del 2006, a les 15.59 hores, es va detectar un terratrèmol de magnitud 3,0 a la Cerdanya i el 4 d’octubre de 1999, a les 18.14 hores, es va produir, a la localitat francesa de Bagnères-de-Luchon (departament de l’Alta Garona), un terratrèmol de magnitud 4,5, que es va percebre a Andorra amb una intensitat 3-4.
Amb la creació a Andorra del Centre de Recerca en Ciències de la Terra (Crecit), a principis del 2001, comencen els estudis de risc sísmic al Principat, país caracteritzat per una geomorfologia de valls glacials quaternàries, una geotècnia i una topografia molt particulars. En aquest marc s’ha establert un conveni de col·laboració entre el Crecit i l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) per elaborar estudis de risc sísmic. Un dels objectius fonamentals del Crecit és la creació d’una informació geològica de base que pugui servir de punt de partida de diferents estudis sobre el medi físic d’Andorra.
En aquesta línia s’ha fet perfils sísmics d’alta resolució a la cubeta d’Andorra-Escaldes. Aquest estudi, en primer lloc, ha de servir per avaluar el risc sísmic a Andorra; en segon lloc, pot ser la base de nombrosos estudis sobre el glacialisme del Principat, i a l’últim les dades obtingudes poden aportar una valuosa informació per a tots els tècnics que s’encarreguen de la prospecció geològica en l’obra civil.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic