Diari digital d'Andorra Bondia
Tècnics del Cenma fent tasques de monitoratge.
Tècnics del Cenma fent tasques de monitoratge.

El Cenma monitora els estanys de Montmalús i de l’Estanyó


Escrit per: 
Redacció/Foto: Cenma

El Cenma està fent recerca en el marc del projecte Replim del programa europeu Interreg-Poctefa, que té com a objectiu estudiar el canvi climàtic a través d’una xarxa d’estanys i patamolls dels Pirineus.

A Andorra el Cenma fa el seguiment de dos estanys inclosos dins de la xarxa Replim: Montmalús, a Encamp; i l’Estanyó, a Ordino. A principis d’aquest mes s’ha fet la campanya estival d’obtenció de dades d’ambdós estanys.
Des de l’estiu del 2017, i de forma periòdica cada estiu, s’estan extraient dades dels paràmetres fisicoquímics de l’aigua com són, per exemple, la temperatura, el pH, i la conductivitat. Els paràmetres són mesurats en tota la columna d’aigua a partir d’una sonda que es deixa baixar a poc a poc fins a arribar al fons de l’estany. A partir d’uns sensors instal·lats permanentment a diferents fondàries de l’estany s’enregistra contínuament la temperatura de l’aigua. També uns recipients col·locats permanentment al fons de l’estany que es recullen a finals de juliol, capten els sediments que es decanten durant tot l’any.
El mateix procediment s’està fent a més d’una vintena d’estanys dels Pirineus que forma part de la xarxa Replim. D’aquesta forma, hi haurà un inventari geoquímic dels estanys pirinencs i es podrà detectar si hi ha variacions.
Tenint en compte que per recollir les dades es requereix una petita barca i aparellatge, l’accés als estanys es fa mitjançant helicòpter. 

Cenma
monitorar
estanys
Montmalús
Estanyó
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic