Diari digital d'Andorra Bondia

El Cenma presenta l’ACDA, una eina de referència climàtica


Escrit per: 
Redacció


El cap de la unitat de medi físic del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), Pere Esteban, va presentar ahir un producte en què han estat treballant els últims tres anys en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Es tracta de l’Atles Climàtic Digital d’Andorra (ACDA), que es pot consultar a través del lloc web http://www.acda.ad des d’aquesta setmana i que segons Esteban serà “una eina de referència climàtica d’alta fiabilitat”.
Aquest nou producte de consulta gratuïta s’ha confeccionat gràcies a la informació dels 149 mapes de caràcter climàtic que s’han recopilat des de l’any 1971 fins al 2000. L’ACDA posa al dia la darrera referència climàtica del Principat, el llibre Clima d’An­dorra, que data de l’any 1990, i serà d’utilitat no només per als meteoròlegs sinó per a altres camps d’activitat, com poden ser els turístics o arquitectònics, ja que dóna una informació important sobre el comportament del clima a Andorra.
L’Atles Climàtic Digital d’An­dorra es va començar a elaborar l’any 2009. Una de les dificultats més grans a l’hora de poder realitzar aquesta nova eina va ser aconseguir les dades i tractar-les, perquè “es van haver de corregir i també es van haver de revisar les dades provinents de França i Catalunya per després passar a la fase de cartografia, que es va fer des de la universitat”. Un cop fetes les cartografies corresponents, els tècnics del Cenma les van revisar i corregir.
Els visitants del lloc web podran consultar el comportament de la temperatura de l’aire, les precipitacions, la probabilitat de neu a terra i la radiació solar de tots els punts del país durant aquest període de trenta anys. Per recopilar tota aquesta informació, el Cenma ha col·laborat amb els serveis meteorològics de Catalunya i França.
L’ACDA informa dels valors climàtics generals, però també per estacions, per mesos de l’any i pel tipus de circulació atmosfèrica, que permet entendre el comportament climàtic en funció de com bufa el vent. “Aquesta eina ens serveix per entendre quin és el comportament més habitual del clima a Andorra”, explica Esteban, que va assenyalar que gràcies a aquest nou producte s’ha pogut comprovar que aquest ha estat l’hivern més sec des que es tenen dades registrades.
Dijous vinent es farà una presentació oberta a tothom al centre cultural La Llacuna, en què participaran dos dels creadors d’aquest producte, els professors de la UAB Miquel Ninyerola i Meritxell Batalla.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte