Diari digital d'Andorra Bondia

El Centre Andorra Sostenible tanca el 2009 amb més de 7.000 usuaris


Escrit per: 
Redacció


El Centre Andorra Sostenible, CAS, confirma amb les dades del 2009 que és un recurs que els ciutadans tenen en compte a l’hora de rebre informació o d’assessorar-se sobre determinades qüestions mediambientals.

D’aquesta manera, tal com manifesta la responsable del centre, Anna Viaplana, l’any passat es va superar amb escreix els 7.000 usuaris. És per això que s’ha mostrat molt satisfeta per aquesta xifra, ja que considera que significa que hi ha “un volum estable d’usuaris” amb què el centre treballa, siguin escoles, empreses o ciutadans, i afegeix que això “és bo ja que vol dir que ens tenen en compte”.
A més a més, Viaplana exposa que aquest increment els dóna “energia” per continuar explorant noves línies de treball i confirma que el perfil dels usuaris és força variat, ja que hi ha, per exemple, empreses que volen rebre informació sobre determinats aspectes com ara l’estalvi energètic, mentre que altres persones són usuaris individuals que s’adrecen al centre per plantejar qüestions determinades que els inquieten.
En aquest sentit, Viaplana afegeix que les qüestions que se’ls planteja són bàsicament les mateixes que quan el centre es va posar en marxa, amb la diferència que ara són més concretes. Com a exemple, cal esmentar els residus. En aquest sentit, quan el Centre Andorra Sostenible va començar a funcionar eren molts els ciutadans que demanaven per la recollida selectiva, ja que tot just s’havia començat a implantar. Ara, aquestes persones si s’adrecen al centre és per plantejar preguntes concretes sobre el tractament específic d’aquestes deixalles. La mobilitat sol ser una altra de les qüestions que més preguntes susciten entre els usuaris d’aquest recurs mediambiental.
Una altra de les tasques del centre que remarca Viaplana és l’activitat que duen a terme amb les escoles, que moltes vegades es fa a petició dels mateixos centres escolars i permet treballar determinades qüestions com ara el reciclatge o el consum responsable. Precisament, aquest és un dels aspectes que a Viaplana li agradaria poder treballar amb les escoles, ja que insisteix en la necessitat que es conscienciï els més petits en la responsabilitat que tenen també com a consumidors.
La directora del CAS també exposa que el volum d’alumnes a qui s’adrecen varia molt també d’un any a l’altre en funció dels programes educatius que hagin fet els centres escolars, i en aquest sentit assenyala que hi ha anys en què aquesta xifra puja si a les escoles es tracta d’una qüestió determinada i d’altres en què baixa si els col·legis no aborden tant les qüestions mediambientals o bé si no els demanen la seva col·laboració.
Pel que fa a les activitats que tenen previstes per a aquest any, Viaplana exposa que tenen la intenció de continuar “recolzant” les polítiques que serveixin per reduir residus i de seguir “donant suport a les línies de treball que endegui el departament de Medi Ambient”. En aquest sentit, reitera la intenció que l’exposició sobre el paisatge es pugui reforçar per la feina a les escoles, i en aquest sentit estan preparant un taller o una activitat concreta que tractarà d’abordar aquesta temàtica. L’objectiu és poder-la tenir enllestida aquesta primavera.
Tota aquesta feina, no obstant, no vol deixar de banda altres qüestions en les quals ja ha treballat el CAS al llarg d’aquest any, i entre les quals hi ha, en primer lloc, els residus, un punt ja esmentat, i el canvi climàtic.
Una altra de les activitats que el CAS ha plasmat aquest any és el concurs de curtmetratges, en el qual es pot participar fins al 20 de maig. Es tracta d’un concurs centrat en el tema de la sostenibilitat i que s’adreça als joves d’edats compreses entre 12 i 30 anys. En aquest sentit hi ha dues categories, una per a les persones d’entre 12 i 17 anys i l’altra per als qui en tinguin entre 18 i 30.


Disset famílies ja s’han sumat al projecte d’autocompostatge

El projecte d’autocompostatge a les llars al qual el Centre Andorra Sostenible dóna suport ja té disset famílies inscrites i la intenció del CAS és que pugui anar creixent amb altres nuclis que s’hi vulguin sumar. Va ser en el marc de la celebració de la setmana europea per a la prevenció dels residus que es va llançar el projecte, que també compta amb el suport de les corporacions comunals. Ara, a la primavera, es farà una visita a les famílies que estan implicades en la iniciativa per veure com s’està desenvolupant.
Tal com exposa Viaplana, des del CAS s’ha intentat treballar fins ara en el concepte de les tres R: reduir, reutilitzar, reciclar, fent especial èmfasi en el reciclatge. A partir d’ara volen incidir més en la qüestió preventiva, és a dir, en la funció que com a usuaris tenim de reduir la producció de residus. I precisament aquest projecte d’autocompostatge entra en aquest objectiu, ja que la intenció és que tots els productes que puguin servir de compost no s’acabin llençant al cubell de les escombraries. Quan la iniciativa es va posar en marxa a la primavera, des del CAS es volia potenciar la formació dels futurs usuaris d’aquest sistema i ara es farà un seguiment per veure si el projecte funciona adequadament.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte