Diari digital d'Andorra Bondia

El centre d’acollida La Gavernera ha atès 21 menors al llarg d’aquest any


Escrit per: 
M. F.

Des del gener fins a l’octubre, el centre d’acollida d’infants (CAI) de La Gavernera ha atès 21 menors, un dels quals ha ingressat aquest any, mentre que la resta ja fa més temps que hi són.

Les dades facilitades pel ministeri de Salut, Benestar i Treball posen de manifest també que al llarg d’aquests mesos hi ha hagut vuit menors que han acabat l’acollida o bé que han estat donats d’alta. Aquestes sortides del centre han permès que la xifra d’interns se situï en 13, un volum molt inferior, per exemple, al del mes d’agost de l’any passat, en què hi vivien 23 infants.
Pel que fa al perfil dels infants atesos, cal destacar que 8 eren nens i 13, nenes. No hi ha hagut cap nadó atès, mentre que tres menors més tenien entre 2 i 4 anys. La majoria dels interns, però, es troben en la franja d’edat que va dels 15 als 18 anys, amb un total de deu. Cinc més tenen entre 12 i 14 anys, dos en tenen entre 5 i 7 i, finalment, n’hi ha un que té entre 8 i 11 anys.
Dotze dels acollits són de nacionalitat andorrana i nou més d’espanyola, mentre que no n’hi ha cap d’altres nacionalitats. Pel que fa als procediments seguits per a l’ingrés d’aquests infants, cal destacar que en quinze casos es va planificar a través dels serveis socials, mentre que sis més van ingressar d’urgència.

Motius de l’ingrés
Pel que fa al motiu de l’ingrés, cal assenyalar que en la majoria de casos, de fet 15, va ser per una situació de risc, com ara per les condicions sociofamiliars o per malalties dels pares, entre altres problemes. Dos més van ser internats per desatenció, negligències o abandó de les funcions de cura i atenció per part dels tutors, i dos més per conductes dissocials o actitud conflictiva del menor. Un altre infant es troba ingressat per maltractaments físics o psíquics i un altre perquè l’acolliment de la família aliena ha acabat.

Durada de l’estada
Pel que fa al temps a La Gavernera, s’ha d’assenyalar que la majoria dels infants feia més de dos anys que hi estaven acollits. D’aquesta manera, n’hi ha 3 que fa entre set mesos i un any que hi són, 8 entre 13 i 24, i 9 que fa més de dos anys que hi són. Així mateix, cal esmentar el menor que ha ingressat aquest any.
Finalment, pel que fa a les altes que s’ha produït des del mes de gener, tres s’han registrat perquè els menors han pogut tornar amb els seus progenitors un cop la situació familiar ha tornat a la normalitat; tres més s’han emancipat, un altre menor ha canviat de centre i el darrer ha estat acollit per una família.
Gràcies a aquestes baixes, l’ocupació ara per ara al centre se situa en tretze menors, amb la qual cosa es troba lluny de la capacitat màxima. En aquest sentit cal recordar que hi ha hagut èpoques en què aquest màxim s’ha superat.
El centre d’acolliment ha elaborat un projecte de seguiment per als joves extutelats que han marxat a viure als pisos de Jovial. Cal esmentar que finalment són dues les joves que hi resideixen, tot i que en un principi s’havia apuntat que serien tres. Aquesta darrera, però, va decidir no aprofitar aquest recurs i va escollir una altra alternativa. Des del CAI exposen, però, que és molt probable que un altre menor del centre hi vagi a viure a finals del mes de gener.
Des de La Gavernera destaquen que el fet que els joves puguin comptar amb un recurs com els pisos de Jovial esdevé un instrument de “prevenció i consolidació” dels processos d’integració social i també una alternativa per poder facilitar a aquests joves la transició del centre a la vida adulta independent. En definitiva, es tracta que puguin arribar amb les màximes garanties d’èxit a la seva autonomia personal, un cop abandonen el centre.
Les dues joves que es troben ara com ara en un d’aquests pisos estan estudiant, una cursa segon de batxillerat i l’altra fa segon curs del DEP de secretariat multilingüe. Tal com exposen des del centre, totes dues tenen la intenció de fer estudis universitaris. L’equip educatiu del centre s’ha implicat molt en aquest projecte, ja que recorden que feia molt de temps que es reclamava un recurs d’aquestes característiques. Per tant, el seguiment s’està duent a terme des del CAI per mitjà de tutores que aquestes joves ja tenien per aprofitar la vinculació establerta i garantir un bon seguiment. De fet, aquest seguiment inclou diferents àmbits de la vida de les joves, com poden ser la salut, la feina, els estudis i la gestió econòmica, i per aquest motiu s’estableix una planificació tenint en compte les necessitats, les demandes i l’evolució de les menors.
Cal recordar que les persones que són admeses en aquest programa són sobretot joves a partir dels 18 anys que, un cop acabada la seva estada al CAI, no compten amb suficients recursos per aconseguir una autonomia global. Des del moment en què comencen a participar en aquest projecte se’ls fa signar un contracte en què es comprometen a acceptar el seguiment i la normativa.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte