Diari digital d'Andorra Bondia

El Centre de Congressos es consolida i acull 24 actes més que l’any 2009


Escrit per: 
M. S. C.

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella va tancar el 2010 amb un increment dels actes organitzats respecte a l’any anterior. En total, l’equipament va acollir 138 esdeveniments, 24 més que el 2009. Així mateix, també va créixer en nombre d’assistents, passant de 20.188 el 2009 a 26.757 l’any passat.

A diferència del 2009, que va ser molt bo pel que fa als congressos, el centre només va atraure un acte d’aquest tipus l’any passat. Aquesta dada es veu compensada, però, per l’augment de les conferències i els simposis, que van passar de 36 a 47. A més, es van celebrar 41 assemblees o reunions (17 més que el 2009), 22 espectacles i festivals (cinc menys que l’any anterior) i 27 actes diversos, com pot ser exposicions, entregues de premis o competicions (sis més que el 2009).
La cap de l’àrea de Turisme del Comú d’Andorra la Vella, Eva Roma, va remarcar que el 2010 va ser l’any de la consolidació del centre. Així, va destacar que les empreses andorranes van coneixent l’equipament i cada vegada l’utilitzen més. Per tant, es va mostrar satisfeta del nombre de conferències que s’hi van celebrar, que representen un 33% dels actes.
Els dies d’activitat també van créixer el 2010, passant de 150 186. La majoria es van concentrar a la tardor i a la primavera, sobretot als mesos d’octubre, abril i maig, i desembre, març i juny, seguint la mateixa línia de l’any anterior. Els mesos de menys afluència coincideixen amb els períodes escolars. Això es dóna pel fet que el Principat no és, ara com ara, un destí congressual.
Pel que fa als 26.757 assistents registrats durant l’any passat, 9.766 van assistir a espectacles, 8.251 a conferències o jornades, 1.277 a reunions i assemblees, 300 a congressos i 7.163 a actes diversos. La majoria dels esdeveniments duren mitja jornada (78%); un 11%, un dia; el 7%, dos dies, i el 5%, més de dos.  
Tot i l’increment de l’activitat, la facturació va registrar una caiguda del 7%, una xifra que Roma considera normal tenint en compte el context econòmic actual. El 39% d’aquesta facturació correspon a empreses privades, el 46% a empreses públiques i el 15% restant a associacions, partits o confederacions empresarials, entre d’altres. Cal destacar, però, que l’any passat els clients públics van disminuir un 3%, mentre que els privats van augmentar un 2% respecte al 2009. Així mateix, les entitats sense ànim de lucre també van generar un 4% menys d’actes mentre, que els organitzats pel Comú van créixer un 7%.

Bones perspectives per al 2011

El treball fet durant aquests anys, la cooperació amb el sector privat i la recent creació de l’Andorra Convention Bureau donaran els seus fruits aquest any. Avui ja hi ha sis congressos programats. Així, se celebrarà el Congrés mundial de la salut, el Fòrum mundial del turisme, un congrés de metges, un altre d’arqueòlegs i convencions d’empreses privades. A més, es tornarà a acollir conferències i altres actes.
Per promocionar el Centre de Congressos, durant el 2010 es va participar en la fira EIBTM, on l’estand de l’Andorra Convention Bureau va rebre 67 visites de professionals, s’han fet visites presencials i s’ha mantingut reunions amb els professionals del país. Segons indica  Roma, les empreses i els col·legis professionals del Principat són importants canalitzadors d’actes. Per aquest motiu, ara es disposa d’una dinamitzadora que dóna a conèixer l’espai a aquests col·lectius. El següent pas serà disposar d’un agent a l’estranger, que la cap d’àrea de Turisme de la capital espera que es canalitzi a través de l’Andorra Convention Bureau.
Tot i que hi ha una forta competència, ja que totes les ciutats de l’entorn tenen un centre de congressos, i la crisi ha reduït el nombre d’actes organitzats per les empreses, Roma remarca que el d’Andorra la Vella té futur. Indica que té elements diferencials, com el fet d’estar enmig de la natura i en un indret on tot és a prop. A més, els preus són molt competitius. Mentre que les tarifes d’aquest espai voregen els 3.000 euros, en ciutats de l’entorn el preu no baixa dels 9.000 euros. A això cal afegir-hi l’oferta hotelera, que també té uns preus raonables.

Exoneracions al mateix nivell que la facturació

El nombre d’actes exonerats és gairebé similar als que es van facturar. Mentre que els ingressos van pujar a 90.000 euros, les exoneracions van ser de 117.000. La consellera de Turisme, Maite Cano, va remarcar que sempre s’intenta que les entitats paguin una part dels costos. Tot i així, va recordar que el centre està fet amb diners de la parròquia i cal que reverteixi en el benestar d’aquesta i del país. Per aquest motiu, va indicar que el fet que sigui un espai públic permet celebrar-hi actes que un de privat seria difícil que realitzés. Tot i aquesta vessant social, el Comú està treballant per fer la comercialització del centre amb empreses especialitzades, evitant l’externalització.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte