Diari digital d'Andorra Bondia
El centre de dia obrirà les portes els pròxims dies i ja està pràcticament condicionat.
El centre de dia obrirà les portes els pròxims dies i ja està pràcticament condicionat.

El centre de dia nacional de la Creu Roja s’estrenarà amb 32 usuaris


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Creu Roja Andorrana

El centre nacional de dia de la Creu Roja Andorrana ubicat a Santa Coloma s’inaugurarà “en menys d’una setmana” i començarà a funcionar en pocs dies amb 32 places concertades i el nombre d’usuaris s’anirà ampliant fins a una cinquantena, tan aviat com la millora de les dades epidemiològiques ho permeti. Així ho han anunciat aquesta tarda la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, en el marc de la signatura del conveni entre el ministeri i l’entitat per a l’execució dels serveis i programes d’atenció social i sociosanitària; en concret, la posada en marxa del centre major de Sant Julià de Lòria, que compta amb vuit places i que gestionarà la Creu Roja, i el centre nacional d’Andorra la Vella, que dependrà directament de l’entitat. 

D’aquesta manera, Afers Socials comptarà amb 40 places concertades de servei de dia per a les quals destinarà un pressupost inicial de 132.000 euros comptant de juny a desembre, ha explicat Pallarés. Una partida que es repartirà tenint en compte els preus públics aprovats pel Govern establerts segons el grau de dependència dels usuaris, de l’1 al 5, que avalua la Comissió de valoració sociosanitària (Covass). Tal com ha informat la ministra, fins al 13 de març del 2020, hi havia 71 places concertades de serveis de dia, 41 de les quals s’han pogut recuperar fins ara de manera gradual a conseqüència de la pandèmia. Ara, amb aquest conveni firmat amb la Creu Roja, hi haurà fins a 81 places concertades. 

Per la seva banda, Pol ha subratllat que l’atenció als usuaris d’aquests dos centres de dia serà personal assalariat contractat per la Creu Roja Andorrana. En relació amb això cal recordar que la previsió de l’entitat és que siguin un total de 12 els professionals que atenguin els padrins al centre de dia nacional, dos dels quals ho faran també al centre major de Sant Julià de Lòria. Així mateix, ha explicat que els usuaris podran gaudir de serveis com ara tallers funcionals, neurològics, i fins i tot podologia i un servei de massatges, a més d’àpats com esmorzar, dinar i berenar. 

De moment, aquests centres començaran a funcionar només amb les places concertades, ja que Pol va manifestar que si bé seran “ampliables” en un futur, les restriccions lligades a la Covid-19 no els permet, en aquests moments, oferir-ne més. Quant al projecte de fer una residència, el president de la Creu Roja Andorrana ha assegurat que no l’han descartat però que en aquests moments és “prioritari” posar en marxa els centres de dia, que esperen que siguin “uns llocs immillorables per als nostres padrins”.

Pallarés també ha recordat que per poder-se beneficiar de la concertació de places que fan l’objecte d’aquest conveni, les persones han de tenir la residència al país i han d’acreditar un grau de dependència d’entre 1 a 5 (lleu, moderada, greu, molt greu i total, respectivament), en els termes establerts en el reglament de regulació de la Covass.

Així doncs, l’accés a les places concertades es vehiculen a través de l’àrea de Serveis Sociosanitaris, adscrita a Afers Socials, un cop la Covass hagi fet la valoració oportuna de les persones grans concernides, hagi elaborat la proposta d’accés al servei més idoni d’acord amb la situació personal i familiar i se n’hagi resolt la sol·licitud presentada en el sentit que tenen acreditat un grau de dependència. 

Des del mes de febrer passat la Creu Roja ha estat habilitant el local del centre de dia nacional, situat entre la botiga solidària i la seva seu, a l’avinguda Santa Coloma, 45. Es tracta d’un espai amb una superfície de 469 m2, tota diàfana i oberta, que comptarà amb espais molt funcionals. Així, hi haurà una cuina, una sala per veure la tele, un menjador, un espai per fer tallers de diversos tipus, un gimnàs, una consulta per a qüestions de tipus sanitari, i un total de nou lavabos, dos dels quals amb dutxa adaptada. 

Els treballs de construcció de l’interior del centre es van enllestir en un mes i a continuació hi va arribar el mobiliari. El local ha passat ja diverses inspeccions de Salut i mentre arribaven les autoritzacions i la signatura del conveni amb Afers Socials ha estat la seu d’un call center per informar sobre la campanya de vacunació. Darrerament, i aprofitant el pont de la segona Pasqua, voluntaris de l’entitat van dedicar un parell de dies a col·locar el parquet del terra “amb molta il·lusió”, segons va expressar llavors el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández. 

Els preus de les places
Segons els preus públics del mes de maig passat, el cost de referència de l’atenció diürna del centre de dia és de 1.251,60 euros per un usuari amb un grau de dependència d’1 i 2. En aquests casos, el Govern finança la plaça amb 625,80 euros. Pel que fa als padrins amb un grau de dependència de 3, 4 i 5, el cost de referència és de 1.460,20 euros, 832,32 dels quals els assumeix Afers Socials. 

centre de dia
Creu Roja
usuaris
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic