Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta de l’Afmma, Rosa Lluís, en una imatge recent.
La presidenta de l’Afmma, Rosa Lluís, en una imatge recent.

El centre de salut mental es podria impulsar a finals de la legislatura


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Jonathan Gil

El centre de salut mental tan reivindicat per l’Associació de Familiars de Malalts Mentals (Afmma) es podria començar a construir a finals de la legislatura. Aquesta és la previsió amb què es treballa des del Govern, segons va confirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. El projecte, que es treballa conjuntament des dels ministeris de Salut i Afers Socials, disposa d’una partida de 30.000 euros en el pressupost del 2020 per fer el concurs d’idees.

Benazet va apuntar que la voluntat és complir amb allò que preveu la Llei de Serveis Socials i Sociosanitaris i, per tant, disposar d’un centre residencial destinat a pacients crònics de salut mental amb atenció les 24 hores. Això fa que, tot i que no s’hagi descartat l’opció de poder aprofitar alguna altra infraestructura existent per adequar-la i acollir aquests pacients, el ministre ho veu difícil i, per tant, es té en ment la construcció d’un nou edifici.

 Encara que de moment tot és molt incipient i no hi ha dates confirmades, el titular de Salut va apuntar que potser es podria intentar que a finals de la legislatura es pogués impulsar la construcció.

Benazet va indicar que des de l’executiu s’ha traslladat a l’Afmma que la residència “s’ha de fer”, però tot i així, ahir la presidenta de l’entitat, Rosa Lluís, es va mostrar sorpresa i “dolguda” per haver-se assabentat pels mitjans de les previsions governamentals. Lluís va explicar que en la darrera reunió que van mantenir amb el ministre de Salut “vam deixar clar que la prioritat era elaborar el pla de salut mental. En cap moment ens va dir que hi hagués intenció de fer la residència”. És per aquest motiu que va deixar clar que “ens disgusta que no ens tinguin en compte perquè qui ho reivindica som nosaltres” i “estem dolgudes que no ens hagin informat abans”. Lluís, que en cap cas ha canviat el seu posicionament sobre la necessitat de disposar d’un espai per als malalts, sí que va manifestar que “no volem córrer, cal que sigui un recurs que estigui molt ben fet i tampoc ho volem a qualsevol preu”.

Des del seu punt de vista, la primera acció ha de ser fer el pla de salut mental, perquè també és l’eina que els ha de permetre saber quina és la realitat i dibuixar com hauria de ser la infraestructura. “El pla ha de dir quin tipus de residència cal, quantes habitacions, quanta gent la necessitaria, etcètera”, va exposar la presidenta de l’Afmma.

Despreniments
D’altra banda, des de l’entitat tampoc estan satisfets amb el projecte del CREI. “No sabem si és el lloc idoni o no”, va apuntar, recordant que “des de fa anys diem que el lloc no ens agrada perquè no veiem clar que tingui totes les garanties pel que fa a la seguretat. De la muntanya de darrere cauen pedres”. Segons el que se’ls va informar la zona té risc mitjà, però reivindica que “nosaltres només volem el risc zero. A més, hi ha dos patis a darrere que estan completament anul·lats perquè hi van caure rocs”, va afirmar, afegint que “calen totes les garanties perquè allí hi haurà persones”.

A més, va lamentar que a hores d’ara encara no tinguin, tampoc, el projecte del CREI que fa temps que demanen.

Centre
salut mental
impulsar
final
legislatura

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte