Diari digital d'Andorra Bondia
Un amo amb el seu gos.
Un amo amb el seu gos.

El centres veterinaris s’oposen al projecte del cens caní per ADN


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

Els centres veterinaris no consideren “convenient ni necessari” l’establiment d’un sistema d’identificació caní a través de l’ADN. Els professionals van elaborar un informe en el qual van analitzar la viabilitat, eficàcia i fiabilitat del sistema d’identificació de l’espècie canina mitjançant l’anàlisi d’ADN en base a criteris científics, tècnics, logístics, administratius, jurídics i econòmics. Les conclusions són que el genotipatge amb finalitats sancionadores té un percentatge d’èxit molt baix, no garanteix la resolució del problema d’higiene a la via pública i en canvi posa en perill els èxits assolits amb l’actual sistema d’identificació mitjançant el transponedor (microxip) i el propi registre d’animals de companyia. És per això que han proposat la modificació del reglament per tal que l’únic dispositiu d’identificació obligatori sigui el transponedor.

Els centres van adreçar l’informe al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, tenint en compte que és l’autoritat competent relativa a les disposicions d’identificació i registre dels animals de companyia. També va compartir el document amb les autoritats comunals promotores del projecte del genotipatge caní. Arran del projecte, els veterinaris es van reunir en diverses ocasions amb les administracions per exposarlos els diferents criteris que justifiquen el seu posicionament. Malgrat les trobades que s’han portat a terme amb el Govern i els comuns, abans de la presentació del projecte, els professionals lamenten que no s’ha tingut en compte les observacions aportades pel col·lectiu ni s’ha treballat de manera consensuada ni participativa en l’elaboració del reglament ni tampoc dels protocols.

Tot i així, els centres veterinaris remarquen que la seva posició respecte de la viabilitat i efectivitat del projecte del genotipatge no ha variat des del moment en què es va presentar al col•lectiu. És per aquest motiu que proposen que qualsevol disposició legal o reglamentària que impliqui la intervenció d’un veterinari, en tant que professional liberal d’un centre privat, es faci prèvia consulta vinculant o per conveni amb els diferents centres veterinaris del Principat.

Els centres veterinaris remarquen que no són aliens al context de pandèmia. “Les consultes que rebem són un bon termòmetre de la situació econòmica que travessa el nostre país”, exposen. Per aquest motiu també consideren que l’impacte econòmic que representa aquest projecte, en un moment com l’actual, no està justificat ni és proporcional als resultats i objectius esperats.

Davant de tot pregat, els centres veterinaris afirmen que “no creiem en el projecte del genotipatge i en tot cas si hi participem serà perquè ens veiem obligats, davant la insistència i la pressió del Govern i dels comuns participants, a col·laborar en aquest projecte”.

 

 

veterinaris
cens caní
ADN

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte