Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge dels aldarulls de la matinada del 30 de juliol a la festa major de Sant Julià amb la intervenció policial.
Una imatge dels aldarulls de la matinada del 30 de juliol a la festa major de Sant Julià amb la intervenció policial.

El CFPA destaca que els aldarulls de Sant Julià són la punta de l’iceberg


Escrit per: 
Pepa Gallego

El Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) qualifica de “molt greus” els aldarulls que van tenir lloc la matinada de dimarts a la festa major de Sant Julià, la setmana passada, contra els agents del cos. Tot i això, el sindicat policial apunta que aquests aldarulls són la punta de l’iceberg d’una problemàtica que asseguren que estan patint els policies del Principat els darrers gairebé vuit anys.
Segons assegura el president del CFPA, Salvador Prieto, des que l’anterior cap de Govern, Antoni Martí, “va fer unes declaracions públiques dient que els policies eren uns privilegiats, en el context de les reivindicacions per les pensions de jubilació, i d’altres acusacions en les quals també se’ns titllava de corporativistes, hem patit un desprestigi per part de la ciutadania, que ha anat perdent respecte envers el cos policial”. 
El comitè del CFTP ja ha demanat una reunió amb la direcció per analitzar els fets ocorreguts a la festa major de Sant Julià la setmana passada, i aquesta “pèrdua de respecte” que asseguren que ja fa anys que estan patint. “Primer volem traslladar la nostra preocupació a la cúpula, i més tard al ministre d’Interior”, va avançar Prieto. El portaveu del col·lectiu també té constància que la preocupació és compartida per la direcció, “però caldrà prendre decisions perquè totes aquestes accions no vagin a més”. Prieto considera que és trist que la solució només sigui la planificació de cara a la festa major de Sant Julià de l’any vinent, ja que és la que té més assistència de públic.
Com a sindicat són de l’opinió  que la pèrdua de respecte constatada per gran part del cos  “és un problema gravíssim”. El CFPA aplaudeix la decisió de la batlle d’empresonar alguns encausats, però també destaquen que “en altres ocasions s’han produït fets més greus que no han tingut aquesta decisió judicial”. Segons el president del col·lectiu policial, els aldarulls de Sant Julià, per ser multitudinaris i mediàtics, han tingut molt ressò, però “molts cops ens trobem amb situacions més greus, on el policia encara es troba a urgències curant-se de les agressions patides i l’agressor ja està en llibertat”. Prieto remarca que amb el desordre públic viscut a la festa major de Sant Julià, la batlle ha donat “un cop de puny a la taula”, per dir prou. El col·lectiu aplaudeix també els agents policials que van actuar la matinada de dimarts de la setmana passada, perquè consideren que ho van fer de manera professional. 
Prieto manifesta que aquest fet de pèrdua de respecte cap a l’uniforme policial l’ha viscut en la seva pell fa pocs anys. Segons Prieto, una de les funcions de la policia és l’acció repressiva, i que quan ha hagut de fer algun control de circulació “he viscut atacs  verbals i insults per estar fent la meva feina”, assegura.
Prieto precisa que les declaracions de Martí en l’àmbit de les negociacions per les jubilacions van ser el detonant d’aquest menysteniment del ciutadà envers la policia. En aquest sentit, diu que “van ser desafortunades perquè vam notar que quan ens va acusar de privilegiats i corporativistes els ciutadans ens deien pel carrer que encara ens passava poc”.

Les defenses dels joves prenen accions per alliberar-los

Aquest vespre farà tot just una setmana que compleixen presó provisional els joves arrestats la matinada del dimarts pels aldarulls a la festa major de Sant Julià. La defensa d’un dels joves ja ha recorregut contra la mesura, i l’altre advocat estudia fer el mateix, ja que casos similars o més greus relacionats amb desordres i accions contra els agents han quedat en ordenances penals, i en canvi, en el cas dels aldarulls a Sant Julià, els encausats han estat processats i amb una mesura de privació de la llibertat, un mandat judicial que qüestionen les defenses. 
La policia continua investigant els fets i disposa temporalment de la càmera del radar del túnel de la Tàpia per visionar tot el que hagi pogut enregistrar i serveixi de prova. A les xarxes també es publiquen nous vídeos centrats en l’actuació dels agents policials vers els joves que ara són a la presó. Els dos joves estan processats pels delictes menors d’injúries i desobediència greu als agents de l’autoritat, danys dolosos i per la contravenció penal d’alteració de l’ordre públic. 

CFPA
destaca
aldarulls
punta
l'iceberg
Sant Julià
Comentaris: 2

Comentaris

Em recorda un sant joan de fa molts anys on van empresonar canalla de 16 i 17 anys per fer gamberrades!!!! la Batlle també va donar un cop de puny sobre la taula!!! au venga... crec que la poli viu molt be a Andorra i els fets de sant julia no son mes que el que passa a molts llocs dels nostres paisos veins cada dia i molt molt pitjor. No comparteixo cap violencia pero aixo cada dia anira a mes , la societat esta podrida i em pagarem les consequencies!
En primer lloc vosté mateix es contradiu ! En segon lloc ojalà la policía pogués viure molt bé i no tingués Feina, Però malauradament no és així ! Es nota que vosté se'n va a dormir ben tranquil i no sap el que passa ni amb totes les situacions a les quals s'enfronten els policies cada día, no parli sense conèixer, i desitjo que mai els hagi de menester. No tot son flors i violes Sr. Jep. Quina pena llegar escrits com el seu !

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic