Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del projecte guanyador del concurs d’idees per al nou parc d’Encamp, ‘El bany de l’Ossa’.
Imatge del projecte guanyador del concurs d’idees per al nou parc d’Encamp, ‘El bany de l’Ossa’.

El COAA creu que el projecte del nou parc d’Encamp no respecta el plec


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Comú d'Encamp

El concurs d’idees que el Comú va convocar per elegir un projecte per a la creació del nou parc d’Encamp ha generat malestar entre els professionals de l’arquitectura. El problema són els incompliments de les condicions detectats en algunes de les propostes presentades, una de les quals va acabar guanyant. El Bany de l’Ossa (primer premi) seria un dels treballs que presumiblement no respecta el plec de bases. Així ho creu el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) i és per aquest motiu que està valorant impugnar el concurs.

La decisió encara no està presa, tenint en compte que l’entitat està pendent de verificar si com a col·lectiu professional es pot prendre aquesta mesura. El que el COAA té clar és que té l’obligació de fer-ho tenint en compte que l’afer ha generat queixes de diversos col·legiats i que s’ha constatat una “vulneració del principi d’igualtat”, exposa.

El “neguit” i “empipament” entre els professionals de l’arquitectura es va fer palès des del moment en què les nou propostes que es van presentar al concurs es van posar a exposició pública. El fet és que entre els projectes que es van exposar n’hi havia que no respectaven les condicions requerides pel Comú, motiu pel qual haurien d’haver estat exclosos. L’incompliment més flagrant feia referència al cost del projecte. Al plec de bases es pot llegir que “la inversió global prevista pel Comú d’Encamp en aquesta actuació urbanística s’emmarca en una despesa d’obra de 4.000.000” d’euros. Entre els treballs que es van acceptar a exposició pública, però, n’hi havia que doblaven aquest import, mentre que d’altres s’hi van cenyir.

Un altre dels incompliments fa referència a la presentació de les propostes. El plec de bases indica que havien de tenir “tres fotomuntatges, com a màxim, representatius del projecte general i dels edificis previstos”. Alguns concursants, però, van presentar més de tres renders, i això també implica jugar amb avantatge. Limitar la presentació a tres fotomuntatges vol dir que cal escollir molt bé què es mostra del projecte i què no, ja que “una foto pot fer que decanti el premi”, remarca el COAA.
És davant d’aquests fets que el Col·legi d’Arquitectes va denunciar que s’estava vulnerant el principi d’igualtat. “Si posem normes cal que siguin per a tots”, assenyala, “sobretot l’econòmica”, ja que amb més diners es poden fer millors projectes. L’entitat exposa que el fet d’establir un pressupost al plec suposa una limitació a la qual s’adapten els arquitectes que volen participar al concurs. En aquest cas, però, s’ha constatat que els professionals que s’han cenyit als 4 milions d’euros han “perdut per complir el plec de bases”, lamenta el col·legi. Des de l’entitat es va recordar que a les bases hi ha una clàusula que preveu que les propostes que no s’adeqüin al plec quedaran excloses. Si el Comú no ho volia complir ho podia haver redactat diferent, adverteix.

Carta al Comú
Tenint en compte tots aquests elements, el Col·legi d’Arquitectes va enviar en aquell moment una carta al Comú d’Encamp en què l’alertava que hi havia projectes a exposició pública que no complien el plec i demanava ser escrupulosos en aquest sentit. La resposta de la corporació va ser que les coses s’estaven fent bé. Les nou propostes presentades es van mantenir exposades i la població les va poder votar (cal recordar que el concurs es va obrir a participació ciutadana). L’enuig va ser majúscul quan va resultar guanyadora una proposta que tenia un pressupost de 5,6 milions d’euros però que els tècnics del Comú van estimar en 6,8 milions d’euros, una xifra que suposa 2,8 milions d’euros més que la recollida al plec (4,1 milions corresponents a l’obra i la resta d’extres, tenint en compte que els extres eren elements que van fer guanyador el projecte).

El Col·legi d’Arquitectes participa normalment en el jurat dels concursos públics (aquest va ser una excepció, ja que el Comú no va comptar amb cap representant del col·lectiu). Des de l’entitat s’explica que en tots els processos que prenen part la comissió tècnica analitza les propostes per comprovar que compleixen el plec de bases. En el cas que no ho facin, queden desqualificades. Això ha succeït en nombroses ocasions. Semblaria que aquesta és una excepció.

COAA
Creu
projecte
nou
parc d’Encamp
respecta
plec
no

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte