Diari digital d'Andorra Bondia
Empleats del COEX netejant aquest matí la carretera d'Engolasters.
Empleats del COEX netejant aquest matí la carretera d'Engolasters.
Treballadors del COEX realitzant tasques de neteja a la carretera d'Engolasters.
Treballadors del COEX realitzant tasques de neteja a la carretera d'Engolasters.

El COEX fa una cinquantena d'actuacions relacionades amb situacions d'emergènciaEscrit per: 
M. P. A. / Foto i vídeo: Facundo Santana

El COEX ha realitzat una 50 d'actuacions relacionades amb situacions d'emergències en el que portem d'any com ara accidents de trànsit o fenòmens meteorològics. Així ho han explicat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i el cap del COEX, David Palmitjavila en el marc del balanç dels treballs de neteja de carreteres del COEX des de principi del 2021 efectuat aquest mati a la carretera d'Engolasters.

"Es tracta d'una feina urgent, que el COEX fa", ha remarcat el ministre, qui ha afegit que quan ens referim a un accident de trànsit pensem en la policia i els bombers i el SUM, "però el COEX està al darrera per deixar la carretera neta i transitable el més aviat possible". 

Filloy ha destacat que “tenim unes carreteres al país que estan netes, en què no trobem pedres, ni grans obstacles a la via pública. Això no és fruit de la casualitat, és fruit de molta feina de molts treballadors públics que fan una tasca tan essencial com aquesta”.

La feina s'estructura en tres accions, segons el ministre: la neteja i el segat de sotabaranes de les carreteres, la neteja de cunetes i el raspallat de carreteres. El ministre ha fet referència als treballs de recollida selectiva i neteja de carreteres, que comprenen activitats que com la neteja, retirada i transport de les deixalles de les calçades, voreres, cunetes i talussos de les carreteres. S’ha realitzat una recollida selectiva i neteja en 2.614 quilòmetres de carretera, que ha suposat més de 4 tones de brossa.

Pel que fa als treballs de segat, Filloy ha posat en relleu que es tracta d’una activitat indispensable per poder garantir la circulació segura per la xarxa viària de carreteres del país. La totalitat de dallat d’herba de la xarxa de carreteres generals aquest primer semestre ha estat de 240 quilòmetres, donant cobertura a tota la xarxa viària general d’Andorra. En el cas de les carreteres secundàries, fins a la data la totalitat de dallat d’herba és de 397 quilòmetres, donant cobertura a tota la xarxa viària secundària.

Quant a la neteja de cunetes, en total s’ha intervingut en 186 quilòmetres de carreteres generals i 162 quilòmetres en carreteres secundàries. L’objectiu d’aquesta activitat és la retirada de terres i pedres de les cunetes, perquè l’aigua circuli neta i no es vessi cap a la calçada.

Sobre l’escombrat de carreteres, Víctor Filloy ha explicat que les actuacions d’escombrat amb aspiració a la xarxa de carreteres generals han recorregut 1.985 quilòmetres, mentre que l’escombrat amb raspall frontal a la xarxa de carreteres secundàries ha passat per 2.108 quilòmetres. Les actuacions de neteja de carreteres amb la cuba d’aigua han passat per 1.056 quilòmetres.

Per portar-la a terme totes aquestes tasques el COEX compta amb una cinquantena d'efectius, ha detallat Palmitjavila, que són els que fan les primeres intervencions. Així, el cap del COE ha explicat que des de l'any passat van començar amb una prova pilot de manera que el segat de l’herba de les carreteres secundàries el fan empreses externes i això ha permès fer aquest any un 40% més de segat que els altres anys. 

Els efectius del COEX són els que actuen quan plou o hi ha una ventada per netejar les carreteres d'urgència i per fer aquestes primeres actuacions Palmitjavila considera que "estem ben dimensionats", però han de demanar ajuda externa per acabar les actuacions. I que com que això és aleatori, Territori ha optat per externalitzar aquestes tasques posteriors. També ha remarcat que es treballa molt coordinadament amb els comuns. 

La previsió és que d'aquí a finals d'any "doblarem les xifres i farem entre 10.000 i 12.000 quilòmetres", ha assenyalat Palmitjavila. 

COEX
actuacions
accidents
trànsit
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic