Diari digital d'Andorra Bondia
David Cusidó, president del Col·legi d’Infermeres i Infermers d’Andorra, en un acte de la diada d’Infermers d’aquest any.
David Cusidó, president del Col·legi d’Infermeres i Infermers d’Andorra, en un acte de la diada d’Infermers d’aquest any.

El COIA denuncia l’exercici de molts infermers que no estan col·legiats


Escrit per: 
P.G. / Foto: COIA

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra (COIA) va denunciar al ministeri de Salut i al ministeri d’Interior que hi ha infermers al país que exerceixen sense col·legiar-se “la qual cosa és il·legal”, segons va explicar el president del col·lectiu, David Cusidó. Des del col·lectiu reclamen xifres i dades formals sobre el nombre de professionals que exerceixen al país per dos motius. Un, per tenir el control d’aquests professionals i perquè tots hagin passat pel Col·legi per exercir, i el segon, per determinar unes ratios sobre el nombre de pacients que cada infermer o infermera ha de tenir segons el lloc de feina. 

Aquestes i d’altres són unes demandes que van fer al ministeri de Salut fa més d’un mes i que encara no han tingut resposta i per això la setmana passada van presentar un escrit reclamant la contesta. Aquesta setmana la junta del Col·legi té previst reunir-se per tornar a reclamar solucions la setmana vinent “i estudiar accions en cas que continuï aquest silenci per part del ministeri de Salut”, va dir Cusidó. 

Cusidó va manifestar que “és un número important” el dels professionals infermers que exerceixen al país sense estar col·legiats. “Sabem que hi ha a centres privats”, va explicar el president del COIA. Tot i això, també van fer la pertinent reclamació a la direcció del SAAS, “la qual ens va dir que prendria tots els mecanismes de control per assegurar que els professionals estan col·legiats”, va manifestar Cusidó. 

Des del COIA informen que des del ministeri d’Interior van assegurar que “donarien solució a aquesta situació, però nosaltres no hem vist cap organisme de control sobre això”, va dir Cusidó. 

Ratios específiques
El COIA reclama que el ministeri de Salut estableixi unes ratios sobre el número d’infermers que ha d’haver en cada centre o “segons el nivell d’atenció del pacient”, va explicar Cusidó.  

Segons el col·lectiu “es té constància que hi ha centres on els infermers porten més pacients dels que els tocaria”, va dir. L’OCDE determina una taxa o xifra d’infermeres per habitant, però el COIA vol que s’especifiqui la taxa per la feina que ha de fer el professional d’infermeria. “A la UCI potser cada pacient requereix una o més infermers, i a un centre sociosanitari una infermera pot atendre uns deu pacients, més o menys. Tampoc és el mateix el nombre d’infermers que es necessita per una intervenció programada que per un accident inesperat”, va explicar Cusidó. Des del COIA reclamen que aquestes taxes s’estableixin segons els criteris que ja segueixen als països veïns.

Altres demandes que esperen resposta del ministeri de Salut per part del COIA és l’actualització del sou dels infermers en relació a la formació específica “i adaptada al nivell de vida, perquè si volem professionals qualificats i que es queden s’ha de pagar”, va dir Cusidó. 

COIA
denuncia
exercici
infermers
col·legiats
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic