Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern va aprovar la setmana passada la licitació del projecte de delimitació del perímetre de Sant Miquel d’Engolasters.
El Govern va aprovar la setmana passada la licitació del projecte de delimitació del perímetre de Sant Miquel d’Engolasters.

El Col·legi d’Arquitectes espera per fi avançar en els entorns de protecció


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) ha percebut interès de la nova ministra de Cultura en desencallar els entorns de protecció encara pendents i espera que es pugui avançar en aquest àmbit. “Estem a l’expectativa”, va dir la degana de l’entitat, Zaira Nadal. D’aquesta manera, aquests professionals confien que hi haurà un canvi de dinàmica amb relació a l’anterior mandat durant el qual no es va poder progressar. 
Així, fa quatre anys el Govern va expressar el compromís d’impulsar nous entorns de protecció i, en aquest marc, el COAA va signar un conveni amb l’aleshores ministra de Cultura Olga Gelabert i es va crear una comissió que havia de treballar en l’enfocament dels concursos per tal que el procés fos més àgil. Els arquitectes recorden, però, que els canvis d’interlocutor van impedir que s’avancés gaire i el segon pas, que era elaborar un llistat dels entorns que es volien treure i la redacció del plec, no es va arribar a fer. També va quedar al calaix una formació adreçada als arquitectes, tenint en compte que hi ha pocs especialistes al país en patrimoni, i que serà obligatòria per a tots els professionals que es vulguin presentar als concursos per a la redacció dels projectes de delimitació dels entorns. Després del canvi de Govern, la nova ministra, Sílvia Riva, va expressar la voluntat de continuar col·laborant amb el Col·legi d’Arquitectes i de desencallar els entorns de protecció. Això fa ser més optimistes aquests professionals, ja que veuen la ministra amb “ganes”, tot i que desconeixen quines són les prioritats de l’executiu.

Llei de l’edificació
El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra va rebre amb satisfacció l’anunci fet pel ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, amb relació a la llei de l’edificació, que es preveu entrar a tràmit a inicis de l’any que ve. La degana del col·legi va recordar que fa set anys, els professionals del sector de la construcció van presentar al Govern un esborrany del text, però aquest no va ser vist com a prioritari per l’executiu. La qüestió es va reprendre fa quatre anys, però va tornar a quedar estancada. Ara, en les reunions mantingudes amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, s’ha constatat més interès a poder-lo impulsar. Des del Govern s’ha indicat al COAA que aquesta llei es podrà aprovar més ràpidament si està consensuada prèviament amb tots els col·lectius. I és per aquest motiu que el col·legi ha enviat un esborrany a la resta de professionals del sector, com poden ser geòlegs, enginyers, interioristes o constructors, perquè hi aportin la seva visió. 
El text està inspirat en la llei espanyola tot i que s’ha adaptat a la normativa andorrana i també a qüestions de funcionament. Pel que fa a aquest darrer aspecte, una de les diferències amb Espanya és la figura que assumeix la direcció executiva d’una obra. Al Principat hi ha la direcció facultativa, que recau en l’arquitecte, i la direcció executiva, que és assumida pel cap d’obra (un empleat de la constructora). A Espanya, en canvi, la direcció executiva és desenvolupada per una tercera figura que és arquitecte tècnic. El fet és que al sector hi ha divergència sobre si cal o no aquesta tercera figura al Principat, tenint en compte que el cap d’obra també té la formació d’arquitecte tècnic.
Nadal va assenyalar que el text en el qual estan treballant defineix els diferents intervinents en l’obra i les responsabilitats de cadascun d’ells. Així, es determinen uns terminis durant els quals els professionals han de respondre. Aquests són de 10 anys per la infraestructura, cinc anys per les instal·lacions, i un any pels acabats. 
Cal recordar que des del COAA s’havia exposat que qüestions com la responsabilitat civil no estan ben definides avui en dia. Això fa que de vegades sigui difícil determinar a qui correspon i sovint obliga a dirimir els casos a la Batllia. L’entitat va posar en relleu fa set anys que aquest text era encara més necessari a partir d’aquell moment, tenint en compte el procés d’obertura econòmica iniciat pel Govern.

Col·legi d'Arquitectes
espera
avançar
fi
per
entorns de protecció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte