Diari digital d'Andorra Bondia
El colorant verd de la investigació de la font d’Arinsal sorprèn l’Alt Urgell
El colorant verd de la investigació de la font d’Arinsal sorprèn l’Alt Urgell

El colorant verd de la investigació de la font d’Arinsal sorprèn l’Alt Urgell


Escrit per: 
P.G./M.S.C./Foto: J.R.

“Era difícil calcular fins a on arribaria.” Així va confessar ahir el cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, que no es podia saber la dimensió que prendria el color verd que ahir va tenyir el riu Valira arran de les proves de l’última fase de la investigació que està fent-se per esbrinar les causes de la contaminació de la font d’Arinsal, que l’abril de l’any passat va provocar un brot de gastroenteritis. No s’esperava que el colorant innocu traspassés la frontera i va ser just ahir quan es va avisar les autoritats del sud. 
Segons va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, les previsions inicials eren que el colorant només afectés el riu d’Arinsal. Per aquest motiu va afirmar que ha “sorprès” el Govern que arribés al riu Valira i fins i tot traspassés la frontera. Calvó va apuntar que “potser les quantitats que s’han utilitzat han estat superiors al que va informar l’empresa” que realitza les proves i va explicar que l’executiu estava a l’espera d’un informe escrit per esbrinar per quin motiu el colorant “ha anat més enllà”. Al vespre, el Govern va informar que l’empresa Antea Group va indicar que la metodologia emprada s’ha hagut d’adaptar per assolir els objectius de l’estudi i que va decidir augmentar les concentracions de colorant tenint en compte paràmetres tècnics diversos, com ara l’increment del cabal del riu, que ha augmentat els darrers dies.
La ministra va insistir que aquest és un producte que se sol utilitzar en aquest tipus de diagnosis i que no té cap impacte sobre el medi ambient ni sobre les persones, encara que les quantitats hagin estat més elevades del que s’esperava. A més va recordar que l’empresa francesa que porta a terme la investigació relacionada amb la contaminació de l’aigua d’Arinsal té una gran experiència en aquest àmbit.   
Si és veritat que la setmana passada l’executiu, a través de la roda de premsa posterior al consell de ministres, va informar que es faria traçades colorants al riu d’Arinsal i que serien visibles, també és cert que fins ahir, entre les vuit i les nou del matí, les autoritats de la delegació de Lleida de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la unitat de guàrdies de l’ACA i el mateix alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, no van ser advertits via telefònica. De fet, el mateix Batalla va dir ahir públicament a les xarxes socials, on el color verd del riu va tenir un gran ressò, que havia parlat amb algun representant del Govern d’Andorra i que l’havien informat que “les proves s’havien de limitar al riu d’Arinsal però que van anar riu avall”. Des de la Generalitat de Catalunya es va advertir també de l’incident del colorant al riu tots els municipis afectats fins a Oliana per tranquil·litzar la població.
El color verd del riu, però, tampoc l’esperaven molts ciutadans d’Andorra, que a primera hora del matí van veure les aigües colorades. El Govern va enviar un comunicat al migdia per recordar les proves que estaven fent-se i per dir que el que s’havia abocat al riu eren “unes substàncies colorants específiques, àmpliament utilitzades en aquest tipus d’estudis com a traçadors, per identificar els punts on es podria haver originat algun vessament que hagués pogut provocar la contaminació”.  Tot i això, el cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn va reconèixer ahir que “és normal que hi hagi certa inquietud en la població”, i per això va informar que “ja no es tornarà a fer més injeccions d’aquest colorant” perquè la societat ho sàpiga. 
El colorant va estar en territori andorrà unes hores al matí, ja que aquestes partícules, “quan entren en contacte amb la llum ultraviolada del sol, van desapareixent”, va explicar Casals, que va confirmar que els treballs van començar dimecres.
Per la seva banda, inspectors de l’ACA, un cop advertits al matí pel Govern d’Andorra, es van traslladar a diferents zones i al migdia a la zona de 
l’aiguabarreig amb el Segre per veure l’evolució i l’abast del colorant.
Tal com ja va informar el Govern la setmana passada, s’està utilitzant productes per colorar l’entorn de la font d’Arinsal per avaluar el nivell de vulnerabilitat del pou. Aquestes substàncies no són contaminants, de manera que no tenen cap afectació per al medi ambient ni per a les persones. Un cop acabats els treballs, que tenen una durada d’entre sis i vuit setmanes, l’empresa contractada per realitzar les investigacions, Antea Grup, podrà analitzar la informació recollida per elaborar l’informe detallat de resultats, i es preveu que sigui cap a finals del mes de maig. Un cop es lliuri l’informe, el Govern procedirà a presentar els resultats, i a valorar i avaluar quines hauran de ser les accions a prendre. 

Promoció turística a les xarxes i de franc

El riu Valira tintat de verd va ser durant el dia d’ahir una imatge repetida en diverses xarxes socials. La imatge de l’aigua passant per les muntanyes i els centres urbans del Principat va ser com un trending topic a internet. Des d’aquells que preguntaven per la raó de l’esdeveniment fins a aquells que feien especulacions diverses, i d’altres que feien bromes com la promoció turística que el riu de colors donaria al país. Però també hi va haver referències històriques curioses, com la de 
@Arpin, que va recordar un document de Pirineo Digital que explicava que a principis del segle XX “el geòleg Norbert Casteret ja va tenyir de verd les aigües del riu Gargona per demostrar que neix als peus de l’Aneto, desapareix a Aigualluts i torna a sorgir després als Goueils de Jouéou, a la Vall d’Aran”. Però també es van fer altres comparacions curioses, com la de 
@Pere_Moles, que va esmentar “Nicolás Uriburu, un referent del land art, que va tenyir els canals de Venècia de color verd en la Biennal del 1968. Avui ho veiem a Andorra”, deia al Twitter. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, també va ser actiu tant al Twitter com al Facebook, on va publicar fotografies del riu al pas per la Seu, i també va utilitzar les xarxes per informar que el colorant era innocu, ja que no l’esperaven.

riu Valira
Valira
verd
colorant
Sílvia Calvó
Josep Casals
Antea Group
font d'Arinsal
contaminació
Arinsal
Albert Batalla
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic