Diari digital d'Andorra Bondia
Els comerços de la Seu destaquen a les seves façanes el segell del ‘tax free’.
Els comerços de la Seu destaquen a les seves façanes el segell del ‘tax free’.

El comerç de la Seu es prepara per al nou ‘tax free’, que serà digital


Escrit per: 
Pepa Gallego

“Fins fa poc als comerços de la Seu no veníem certs productes com una Play Station perquè tothom que en volia una pujava a Andorra perquè la trobaria més barata, ara són els andorrans els que ens pregunten si tenim una Play perquè els hi surt més barat amb el tax free”, va explicar Joan Salsas, president de la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell (UBSU). L’eliminació del límit per a les compres lliures d’impostos ha suposat per al comerç alturgellenc un increment de vendes. Fins aquest estiu les compres per poder aplicar el tax free havien de ser com a mínim de 90 euros, a partir de l’estiu es va treure aquest límit i ara els andorrans i residents al Principat poden restar-se l’IVA de qualsevol import de compra. Això sí, a partir de l’1 de gener el tax free s’haurà de fer obligatòriament de manera digital. Els comerciants ja han començat l’adaptació al nou sistema i els consumidors andorrans hauran de canviar el segellat manual, per passar la factura per una màquina a la duana de la Farga de Moles.
De fet, segons la normativa ja es pot fer de manera voluntària per mitjà digital, però a partir del proper 1 de gener del 2019 serà aquesta l’única via per realitzar les compres lliures d’impostos o tax free. Els clients estrangers que comprin a l’Estat espanyol, com és el cas dels andorrans o residents al Principat que baixen a la Seu, podran gestionar des de la botiga l’autorització del retorn. Posteriorment, a la duana de la Farga de Moles, hauran de passar aquesta factura per una màquina que els hi servirà per recuperar els diners d’aquest impost i no caldrà fer cues per verificar amb l’agent de l’Agència Tributària el segell manual. 
Els botiguers de la Seu només hauran de donar-se d’alta a un apartat del web de l’Agència Tributària espanyola amb el número d’identificació de l’empresa,  per tal de tramitar la factura. En aquest sentit, segons Salsas “hi ha botigues, que potser són una minoria, que per ser molt antigues, i els propietaris grans no tenen ordinador i tindran més difícil l’adaptació”, va dir. Tot i això, segons el president dels botiguers es tracta de les mateixes botigues que actualment tampoc ho tramiten de manera manual. 

Més competitius
L’UBSU ha constatat un increment de vendes des que no hi ha límit per poder restar-se l’IVA. Consideren que el tax free ha de ser el segell de competitivitat del comerç alturgellenc, perquè és un atractiu que els fa més competitius i que s’ha de potenciar. Fins i tot, tal i com explicava Salsas amb la Play Station, els comerços de la Seu ja es plantegen adquirir per vendre aquells productes que tradicionalment es compraven a Andorra perquè eren més barats. Amb la resta de l’IVA els andorrans s’estalvien un 21% del cost i molts dels productes els és més barat comprar-los a la Seu. “Abans, les grans superfícies comercials de Sant Julià de Lòria, com el River o el Punt de Trobada, eren punts tradicionals per fer la compra de la setmana, ara ho és el Mercadona de la Seu”, comenta Salsas.  Aquesta inversió en les compres suposa un revulsiu que l’UBSU vol mantenir per seguir activant el sector. 
Els productes frescos com el pa, la carn i la llet són un 4% més barats, però per la resta de productes els andorrans s’estalvien un 21%. 

comerç
Seu
prepara
'tax free'
digital
serà
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic