Diari digital d'Andorra Bondia
Moments abans de començar la sessió del consell de Comú d'Ordino, aquest matí.
Moments abans de començar la sessió del consell de Comú d'Ordino, aquest matí.

El Comú aprova la declaració d’interès nacional del laboratori de Grífols


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: M. P. A.

El Comú d’Ordino ha donat avui llum verda a l’informe del projecte d’interès nacional per la construcció d’un centre de recerca en immunologia a la parròquia amb els vots a favor de la majoria i de la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, i el vot en contra del conseller de X’Ordino, Enric Dolsa. Igualment ha aprovat l’informe de l’ajustament puntual del traçat d’un vial del pla sectorial de noves infraestructures viàries que permetrà facilitar l’accés al futur centre de recerca de Grífols també amb els vots a favor de la majoria i de Movem Ordino i el vot en contra de X’Ordino. Així s'ha decidit en el marc de la sessió extraordinària del consell de Comú que es va celebrar amb caràcter d’urgència ahir al matí, donat que el consell de ministres ha d’aprovar el projecte avui mateix de manera que es pugui entrar a tràmit parlamentari i el Consell General aprovi la cessió de terrenys abans del 15 de juliol.

Tudó, tot i votar a favor de l’informe, ha demanat informació sobre algunes qüestions que conté la memòria tècnica del projecte i que li generen “dubtes”. Així, ha preguntat en què consistirà la construcció d’un viver que inclou el projecte amb una partida assignada de prop d’un milió d’euros anuals. Tudó ha dit que s’hauria d’aclarir “si és que hi haurà granges i de quin tipus d’animals”. Igualment, ha demanat més detalls sobre la partida dedicada a la instal·lació projectada per treure a l’exterior els gasos generats al laboratori. Finalment, ha qüestionat si la potència elèctrica que necessita Grífols per funcionar de 800 KW serà possible atès que al pla urbanístic es limita la potència per a usos industrials a 20 KW. 

Per la seva banda, Dolsa, ha insistit en la seva oposició al projecte posant èmfasi en aquesta ocasió en la preocupació “per la salut de les persones” ja que no se sap “què és farà exactament allà dintre”, tenint en compte que es tracta d’un laboratori de nivell 3. El conseller també ha recordat que en l’informe “no s’explica com serà la societat anònima que es farà entre el Govern i Grífols”, i si això es portarà a terme “amb endeutament a dins el país i si algun dia hi ha un problema de la societat, que implica que es faci suspensió de pagaments, si el Govern serà solidari amb l’endeutament”.

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha reconegut que de moment no tenen més detalls tècnics del projecte però que “hem de fer confiança al Govern”. Ha reconegut que ignora molts aspectes tècnics del projecte, tot i confiar en el bon criteri del Govern. També ha declarat que la informació s’anirà coneixent a mesura que avanci la implantació del projecte i que la declaració d’interès nacional segur que comportarà “canvis normatius i legals”. Pel que fa a la destinació que es donarà a l’hotel Casamanya, Mortés ha explicat que no s’ha pres encara una decisió i que en qualsevol cas es prioritzarà un projecte que aporti “un valor afegit a la parròquia”.

Comú
Ordino
informe
projecte d’interès nacional
construcció
Centre
Grífols
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic