Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú celebrat ahir a Encamp.
Un moment del consell de comú celebrat ahir a Encamp.

El Comú cedeix part dels terrenys de Concòrdia a Saetde per cinc anys


Escrit per: 
Redacció/Agències

El Comú d’Encamp va aprovar ahir amb els vots de la majoria un acord d’inversions amb Saetde. El pacte contempla la cessió de terrenys per part del Comú durant cinc anys per construir l’allargament del telecadira a la zona del Pla de les Pedres (que forma part dels antics terrenys de Concòrdia) fins a Bordes d’Envalira, i la instal·lació d’un telesquí. El nou accés oferirà una segona via de sortida als esquiadors, afavorint el retorn des de les pistes en cas que el telecadira del Cubil no estigui operatiu.

L’acord també preveu inversions per part de Saetde al Funicamp. La corporació cedeix sense cap cost el vestíbul de l’edifici per fer les obres que facilitaran l’accés i l’acollida dels visitants i la societat comprarà una desena de cabines que permetran augmentar els viatges en un 20%. Al mateix temps es preveu l’increment del benefici que rep el Comú per cada passatger en un 10%, passant de 3,37 a 4 euros.
El cost total de la inversió de Saetde estarà entre els cinc i els sis milions d’euros (dos milions per a l’allargament del telecadira, uns 800.000 euros per a la compra de cabines de segona mà –en cas que es compressin noves tindrien un cost d’1,5 milions–, 400.000 euros per a la remodelació de les actuals cabines del Funicamp, i entre un i dos milions per a la remodelació del vestíbul). El cònsol major, Jordi Torres, va defensar que l’acord preveu “una ocupació temporal de l’espai públic” per una durada de cinc anys i que quan el Comú disposi que s’ha de desocupar el terreny, la societat haurà de retirar els ginys sense reclamar cap indemnització. Si Saetde marxa del Pla de les Pedres per voluntat del Comú o la societat gestora del Funicamp, aquests assumiran la part que no s’hagi amortitzat de les cabines adquirides. El text facilita, segons Torres, les negociacions de l’acord d’intencions. Unes converses que van iniciar-se el 2012 i que encara no han arribat a un punt en comú. El principal problema són els terrenys de Concòrdia que, tot i que amb el nou acord Saetde els pot explotar, el Comú considera que no formen part de la concessió. Encara que la inversió sigui prorrogable després de cinc anys, Torres va remarcar la voluntat de no allargar-ho, ja que preveu tancar abans l’acord d’intencions.
L’acord, però, genera dubtes a l’oposició. Els consellers de L’A + Independents es van abstenir perquè “si bé el fons pot ser d’interès per a la parròquia, pensem que les formes per arribar a aquest conveni són bastant deficients”, va dir Maribel Lafoz. Els liberals argumenten que cal que el text reculli tots els punts necessaris i que hi haaspectes que generen conflicte, com la data d’inici del conveni. Amb tot, el cònsol va especificar que el temps començaria a córrer en el moment que les tres parts –la societat gestora del Funicamp, Saetde i el Comú– signin l’acord. Durant la sessió, els consellers liberals van demanar que s’adjunti al text un informe paral·lel on s’especifiqui què suposa per a cadascuna de les parts el compliment de l’acord.
Al seu torn, PS + Independents van votar en contra de l’acord d’inversions, també pels dubtes que els genera. “No anem mai en contra de Saetde”, va afirmar Pere Marsenyach, però els consellers veuen el text amb “molt neguit” perquè, en no formar part de les negociacions amb la societat, s’han trobat “el conveni fet”. Així va criticar que com ja va passar ara fa uns anys amb l’acord d’intencions, el conveni no estigui sustentat per cap informe d’experts jurídics que avalin la seva idoneïtat. “Jurídicament, el que no podem explicar no ho podem aprovar”, va apuntar, tot indicant que “el Comú no pot fer coses a precari” i que “hi ha molts dubtes i no sabem què passarà”. Per la seva banda, Joan Sans va voler fer incís en el fet que no s’hagi deixat participar a les minories en les negociacions, trencant d’aquesta forma un compromís exposat per Jordi Torres l’any 2016. També van remarcar la necessitat de treballar un nou acord d’intencions amb la participació de majoria i minoria.
Durant la sessió de consell de comú també es va aprovar el tancament pressupostari del segon trimestre de 2018 amb 3,1 milions d’euros de superàvit. El percentatge d’endeutament del consistori se situa en el 73,75%, sis punts per sota respecte al tancament de l’exercici de 2017. A més, es van aprovar diversos crèdits extraordinaris per uns 480.000 euros.

 

Comu d'Encamp
Saetde
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic