Diari digital d'Andorra Bondia
La zona del llac del Parc Central.
La zona del llac del Parc Central.

El Comú d'Andorra la Vella té pràcticament enllestit el pla especial per disposar del Parc Central


Escrit per: 
Agències / Foto: Comú d'Andorra la Vella

El Comú d'Andorra la Vella té pràcticament enllestit el pla especial que ha de suposar que el Parc Central passi a ser propietat comunal i, d'aquesta manera, es pugui guanyar per a la ciutadania un espai verd important pel qual avui en dia la corporació paga un lloguer. "Pràcticament, tenim el pla especial fet, estem pendents d'un parell de serrells i espero que ben aviat puguem presentar-lo", ha manifestat la cònsol major, Conxita Marsol, que ha detallat que ara s'està acabant de negociar amb els propietaris.

Si el pla tira endavant suposarà que el Comú obté pràcticament la totalitat de la zona verda actual i que la tingui en propietat, garantint, per tant, aquest espai per sempre per a la parròquia. També es deixaria de pagar el lloguer actual. A més, en aquest espai també hi ha d'anar un vial entre l'avinguda Tarragona i Bonaventura Armengol, al final de Prat de la Creu, una via que Marsol creu que serviria per "ajudar molt" la mobilitat.

"Està avançat, quasi acabat podríem dir. Amb els propietaris n'hem parlat i crec que no hi haurà problema", ha afirmat Marsol, que ha detallat que el comú obtindria la zona verda actual menys un tros petit que també es podria conservar pagant un lloguer, comprant el terreny o bé compensant el propietari amb "alguna planta més" quan vulgui construir. "Si soc cònsol farem que aquell trosset també el puguem tenir", ha defensat. Marsol ha incidit que és una part petita, ja que tot l'espai verd actual, la zona infantil i la del llac, es conserva i l'única pèrdua seria a la zona verda a tocar de l'aparcament, que és per la que es voldria negociar.

"És un parc privat, el comú paga lloguer i per això és important fer aquest pla especial i hi estem treballant i la propietat ho entén i crec que aconseguirem tenir-ho tot i quedarà per sempre per a la ciutadania d'Andorra la Vella i a més propietat del comú d'Andorra la Vella", ha sentenciat Marsol.

Revisió del POUP
Precisament en matèria d'urbanisme, la cònsol major recorda que l'any que ve el Comú ha de fer la revisió del pla urbanístic i una de les qüestions que es posaran sobre la taula serà "si podem regular una mica més a la baixa l'edificabilitat, sense treure cap dret". Analitzant la proposta del cap de Govern d'unificar criteris entre les parròquies tot tenint en compte les especificitats, Marsol destaca que ella "hi creu" en unes mesures generals si bé destaca que cada parròquia té les seves característiques especials. Així, per exemple, incideix en el fet que Andorra la Vella és una parròquia "molt allargada, amb una zona molt poc densificada urbanísticament que és la plana de Santa Coloma i de la Margineda que allà, fet d'una manera coherent, deixant espais oberts, es pot fer unes zones residencials molt agradables i no tan massificades". D'aquesta manera, considera que encara hi ha espais a la parròquia que tenen "moltes possibilitats" per fer un urbanisme més humà i recorda que ja des dels anys vuitanta la parròquia compta amb una zona més densificada i una de més residencial. Incideix que cal vetllar perquè es construeixi "d'una manera coherent, no tot junt, sinó que hi hagi espai, que tot respiri, que calculem si podem donar servei de tots els tipus a aquests nous residents" i destaca que en la revisió cal que hi hagi "seguretat jurídica", ja que aquells que tenen uns drets no els vegin disminuïts. Posa l'exemple dels plans parcials, aprovats abans que ella arribés a cònsol, a la zona de Prat de la Creu, on "hi ha edificis ben alts, no de 21 pisos, però de 15,17, sí" i afegeix que ara el que no es pot fer és treure aquests drets a aquests propietaris quan els plans ja estan i fins i tot hi ha llicències atorgades. Pel que fa a les zones que encara queden per 'explotar', com per exemple darrere l'estadi comunal, creu que s'ha de construir de manera coherent creant espais oberts i que, per tant, en la revisió del POUP caldrà veure "què fem i com ho fem".

Andorra
andorra la vella
Parc Central
pla especial
marsol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte