Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú de la capital tanca el 2010 amb un superàvit d’1,4 milions d’euros


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú d’Andorra la Vella ha tancat el 2010 amb un superàvit d’1,4 milions d’euros. Això ha estat possible gràcies a la reducció d’un 12,09% de les despeses de funcionament, tot i que els ingressos també han patit una forta baixada, disminuint un 20,11%.

Aquesta caiguda dels ingressos ha fet que la corporació s’hagi vist obligada a reduir les inversions fins a 747.000 euros, una xifra llunyana als 2,7 milions que es van executar el 2009, cosa que representa un 73% menys.
Darrere d’aquestes despeses, les que més s’han reduït han estat les financeres, que han disminuït en 1,1 milions d’euros (un 48,16% menys que el 2009). La davallada està motivada per la reducció de l’endeutament a llarg termini. També han baixat les despeses en béns corrents (un 13,82%), les transferències corrents (un 5,43%) i les despeses de personal (un 1,64%). Aquest darrer capítol creixia 1 milió cada any. Tot i així, s’ha aconseguit reduir-lo en 200.000 euros respecte al 2009 amb mesures que passen per no cobrir el lloc de les persones que es jubilen i fomentant la mobilitat interna del personal.
A més, s’ha pagat el GAdA del 2008-2009 amb un índex de correcció i s’ha deixat en suspens el del 2009-2010, així com el complement d’antiguitat. El Comú preveu continuar la rebaixa de la despesa corrent i arribar a un 20% o 25% de reducció.
La cònsol major, Rosa Ferrer, ha indicat que durant aquests tres anys de mandat s’ha executat les obres compromeses, com són el Centre de Congressos, Jovial o l’alberg de la Comella, i des del 2009 ja s’ha pogut avançar cap a la reducció del deute i l’equilibri pressupostari. Així, l’any passat es va eixugar 2,1 milions de l’endeutament a llarg termini, cosa que va fer que se situés en 61 milions, un 30% per sota del límit legal d’endeutament.
Des de l’oposició, Jordi Minguillon ha remarcat l’esforç conjunt fet per contenir la despesa. Tot i així, ha subratllat que en aquest aspecte “anem a remolc de la caiguda dels ingressos” i per aquest motiu ha indicat que “cal seguir en la mateixa línia”. Al mateix temps, ha dit que cal anar equiparant les despeses i els ingressos dels serveis que ofereix el Comú. Així, ha recordat la corporació subvenciona el 80% de molts d’aquests serveis quan només caldria donar ajudes a les persones que ho necessitessin.
Minguillón ha deixat clar que no volen suprimir serveis, sinó mantenir-los. La cònsol major, però, ha defensat el manteniment de l’Estat del benestar al mateix temps que ha remarcat que també cal redefinir les competències entre el Govern i els comuns. Un cop fet això caldrà definir quins són serveis essencials i quins no i aquí, segons Ferrer, hi haurà “divergències polítiques”.
Minguillon també ha alertat que cal ser vigilants perquè el marge pel que fa al límit d’endeutament s’escurçarà aquest any i també va avisar de l’augment dels tipus d’interès, que farà augmentar els costos financers. Així mateix, ha posat en relleu la necessitat que l’Estat es faci càrrec de part de la despesa que Andorra la Vella ha d’assumir pel fet de ser la capital.
El cap de l’oposició, Pere Cervós, ha remarcat que el treball d’aquests tres anys no ha estat per lluir-se sinó d’estrènyer-se el cinturó. Una situació motivada per l’anterior Comú, “que creia ser Qatar” amb una despesa per sobre les seves possibilitats. La liquidació dels comptes ha tingut el suport de l’oposició.

Il·luminació de Sant Esteve

El Comú preveu millorar la il·luminació de l’església de Sant Esteve. Els treballs aniran a càrrec de la corporació però estaran finançats per FEDA i tindran un cost no superior als 60.000 euros. S’espera que estiguin enllestits abans de finals d’any. La iniciativa compta amb la participació de Patrimoni Cultural.
En la sessió de comú d’aquests dijous el conseller de Medi Ambient, Antoni Riestra, també ha informat de l’estalvi que suposarà mancomunar amb Escaldes-Engordany la recollida del paper i cartró. Amb aquest concurs conjunt la corporació hi haurà d’aportar 179.000 euros, quan fins ara el servei en costava 235.000. A aquests 56.000 euros d’estalvi cal afegir-hi el retorn per la venda de cartrons, que puja a 15.000 euros anuals. En total s’estalviaran 71.000 euros.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte