Diari digital d'Andorra Bondia
L’estació té obertes les pistes del sector de Pal al 70%.
L’estació té obertes les pistes del sector de Pal al 70%.

El Comú de la Massana aprova un crèdit de tres milions per a EMAP


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Comú de la Massana ha aprovat un crèdit extraordinari de tres milions d’euros destinat a EMAP, la societat que explota els camps de neu de Vallnord-Pal Arinsal. A causa de la situació provocada per la pandèmia, la corporació ha hagut d’aprovar aquest crèdit perquè “el Comú té l’obligació de vetllar per la viabilitat de l’estació i amb el crèdit podrà fer front a les seves obligacions de pagament a proveïdors i poder seguir funcionant durant el primer trimestre de l’any”. Així ho ha presentat la cònsol major massanenca, Olga Molné, durant la celebració de la sessió de Consell del Comú que ha tingut lloc aquest matí.

Molné ha reconegut la situació adversa en la qual es troba l’estació: “estem en un moment molt delicat i s’han de prendre decisions molt difícils”. En aquest sentit ha recordat que davant la no arribada de turistes tenien dues opcions: tancar-la completament o bé obrir-la al públic local. I “ens vam decidir per la segona, però és una decisió que comporta més despeses”, ha declarat. La cònsol també ha insistit que estan en negociacions constants tant amb el Govern com amb Ski Andorra “per buscar solucions per a l’estació”. En qualsevol cas, ara per ara, ha confirmat que el domini no tancarà. 

A finals de desembre, el Comú ja va aprovar la partida d’1.500.000 euros en concepte d’inversió a l’estació, ja que EMAP no hi podia fer front per la manca de turistes. El conseller de finances, Jordi Areny, ha apuntat que aquesta nova aportació respon a una necessitat de tresoreria perquè el camp de neu ha deixat d’ingressar un 60% menys i a més venia d’una situació delicada, ja que a l’estiu va tenir un 30% menys de facturació. En aquest sentit, ha recordat que s’ha de tenir en compte que més del 90 per cent dels clients són no residents que ara no poden venir. “A finals de gener –ha afegit– l’estació tindrà un resultat negatiu, amb una xifra de negoci d’un 5% i unes despeses del 30%, comparat amb l’exercici anterior”. El conseller també ha comentat que en principi aquesta aportació ha de servir per sostenir l’estació fins al 31 de març. Una situació que si s’hagués d’allargar més començaria a tensionar les finances del Comú massanenc.

Pèrdues del 30 al 60%
El conseller de finances també ha remarcat que la pràctica totalitat dels comerços i establiments de la parròquia, a excepció de les farmàcies i l’alimentació, perdran enguany entre el 30 i el 60% dels ingressos respecte del 2019. Precisament, en relació amb el sector comercial d’Arinsal, Molné ha manifestat que els establiments es poden acollir al retorn parcial de la taxa i que des del Comú es fan campanyes per fomentar el consum intern. També ha explicat que estan en contacte permanent amb l’Associació de Promoció Turística d’Arinsal, Erts i Pal i amb el quart d’Ordino.

Subvenció de 170.000 euros a la Llar d’infants Causes Pies
La sessió de Consell del Comú de la Massana també ha aprovat avui la subvenció a la Llar d’infants Causes Pies per un import de 170.000 euros. En relació amb això, la cònsol major, Olga Molné, ha precisat que es tracta d’un ajut que assegura la seva viabilitat, l’import del qual és inferior al que representaria tenir una guarderia de titularitat comunal. El Comú també ha donat llum verd a l’adjudicació que es fa cada any de les obres de manteniment i adequació de l’abocador de Beixalís per un import de 257.068,77 euros, una xifra calculada tenint en compte les previsions per a aquest any, segons les quals s’hi abocaran uns 100.000 m2 de pedres i terres que correspondrien a 210.000 tones. Igualment, s'han adjudicat els treballs anuals del manteniment de la xarxa d’enllumenat públic per 205.720,20 euros.

L’aprovació de la licitació del concurs d’obres de l’embelliment de l’entrada del Parc Natural del Comapedrosa ha estat una altra de les qüestions aprovades avui. Com ha explicat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, “el Parc del Comapedrosa atrau milers d’excursionistes durant l’estiu i considerem que és necessari senyalitzar l’accés d’una forma atractiva i clara”. Els treballs començaran a l’estiu i es portaran a terme en base al projecte arquitectònic que pretén la integració en l’entorn, i que consisteix a revestir el dic d’Arinsal amb làmines verticals de fusta, amb una retolació integrada amb l’encunyat, i amb un joc de llums i ombres, amb il·luminació natural durant el dia i amb llums led durant la nit. Finalment, s'ha donat el vistiplau a dues modificacions del POUP per poder ajustar els límits de dues unitats d’actuació.

Comú
Massana
Crèdit
tres milions d'euros
Vallnord Pal Arinsal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic