Diari digital d'Andorra Bondia
Un agent de circulació entregant un àpat a domicili.
Un agent de circulació entregant un àpat a domicili.

El Comú d’Encamp realitza 900 trucades a gent gran i atén 130 temporers


Escrit per: 
Redacció / FOTO: C. Encamp

L’atenció a la gent gran i a les persones més vulnerables està sent una prioritat durant el confinament i per això, el Comú d’Encamp ha realitzat (amb un equip de 7 persones) més de 900 trucades a persones majors de 65 anys per detectar possibles necessitats. D’aquí se n’han derivat en 59 demandes. 

Al departament de Socials també s’han atès  290 trucades. La gran majoria han estat per sol·licitar mascaretes casolanes (se n’han repartit 180), per donar-se d’alta com a voluntari per a la confecció de mascaretes (19 voluntaris en total) i per sol·licitar informació sobre el servei d’àpats a domicili (se n’ha pogut servir uns 200 a persones que viuen soles  i que habitualment acudeixen al servei de menjador social). Els àpats han estat distribuïts a domicili pel servei de circulació cada migdia. Des del Comú van destacar l’adaptació dels agents, que a banda de les seves tasques, ha assumit el lliurament a domicili dels àpats per a la gent gran, la gestió de les cues als establiments d’alimentació, i el lliurament de mascaretes i del material per a la seva elaboració, entre altres. 

A més, des del departament de Turisme, conjuntament amb Afers Socials, s’ha activat el protocol de suport als temporers que no poden tornar als seus països d’origen, contactant amb les 120 empreses que els havien contractat per fer el seguiment de prop de 500 temporers. Directament s’han atès al voltant de 130 temporers per donar-los informació, ajudes per alimentació provinents de Càritas, o suport, conjuntament amb la Creu Roja, per assegurar-los un allotjament, negociant amb les immobiliàries o amb la cessió dels pisos a SAETDE, de forma coordinada amb el Govern. El Comú preveu un increment en els pròxims dies. 

El Comú també va informar que el volum de residus generats s’ha vist reduït en les darreres setmanes, entre un 3% i un 5,5% a Encamp i entre un 23% i un 33,5% al Pas de la Casa, en relació al febrer d’enguany i el mateix mes de març del 2019. Aquest fet ve donat principalment per l’aturada de l’activitat econòmica. Amb tot, els serveis comunals han recollit gairebé 5.500 quilos a Encamp i 4.400 quilos al Pas de la Casa de residus a la via pública durant el confinament (voluminosos, fusta, residus tèxtils, plàstics i electrodomèstics). A més, la neteja viària s’ha reforçat per poder garantir la seguretat durant les primeres sortides a l’exterior, incorporant personal d’altres serveis i arribant fins a 24 efectius.  

Una altra part dels serveis comunals es porten a terme a través del teletreball, amb 46 accessos virtuals al Comú actius. Des del departament d’Administració s’han comptabilitzat unes 450 trucades per a peticions d’informació o tramitacions a través del telèfon i web del Comú, que sumades a les 274 que es van rebre directament a les oficines de turisme i les 290 d’Afers Socials, han generat un volum de prop d’un miler de trucades d’atenció ciutadana. 

Per afrontar aquesta situació s’ha elaborat un pla de contingència del personal del Comú, organitzant torns i incrementant els equips de protecció per a tots els treballadors (guants, mascaretes i pantalles facials) per minimitzar el risc de contagi per poder seguir prestant els serveis. 

També des d’Obres Públiques i Urbanisme, tot i l’aturada de les obres, s’ha seguit amb la redacció de projectes i tramitacions. Durant el darrer mes, de les 57 sol·licituds de llicències urbanístiques només dos estan encara en curs, mentre que 36 ja han estat resoltes i 12 s’han traslladat al Govern per continuar la seva tramitació. També l’activitat institucional s’ha mantingut.

A banda, en aplicació de les mesures de suspensió del cobrament de taxes i impostos i d’alguns preus públics com la llars d’infants o l’espai jove, el Comú ha deixat de girar 15.256 rebuts, endarrerint i parcialment reduint l’ingrés de més d’un milió d’euros. 

El Comú recorda que quant als aparcaments, s’ha facilitat al màxim la mobilitat amb gratuïtats de zona blava i verda i habilitant noves zones d’aparcament. La rotació dels vehicles als aparcaments ha disminuït un 66,24% respecte del  mateix període de l’any anterior. En l’àmbit cultural s’ha activat un club de lectura virtual i des de Joventut i Esports també s’ha ofert els serveis de forma telemàtica.

La cònsol major d'Encamp, Laura Mas, ha agraït l’esforç als treballadors comunals així com a la resta de col·lectius del país que treballen per prevenir i combatre els efectes de la COVID-19, al mateix temps que ha transmès el condol a les persones que han perdut una persona estimada.

 

 

Encamp
coronavirus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic