Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú celebrat ahir.
Un moment del consell de comú celebrat ahir.

El Comú estudiarà si cal limitar l’accés a Tristaina per evitar massificacions


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Comú d'Ordino

El Comú d’Ordino no considera que l’afluència de visitants a la zona de Tristaina a l’estiu sigui, de moment, un problema gaire important. Amb tot, el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, ha avançat aquesta tarda que caldrà “començar a pensar si es limita o no o si es regula d’alguna forma”. Mortés ha acceptat que fins ara la corporació no s’ha plantejat aquesta possibilitat si bé durant l’estiu el Pirineu ha viscut certa massificació per l’alt nombre de turistes que s’hi han desplaçat en recerca d’espais a l’aire lliure. 

En el cas de Tristaina, Mortés ha destacat que el fet que la carretera d’accés hagi romàs tancada durant la temporada d’estiu obligant els visitants a pujar-hi a través del telecabina ha fet minvar l’afluència a l’espai natural. El cònsol major d’Ordino ha recordat que a la parròquia ja s’han pres mesures per evitar la massificació a Sorteny. L’obligació d’accedir-hi amb bus ha fet que hi hagi menys gent, ha dit.

Tal com ha indicat Mortés, el volum d’usuaris que han utilitzat aquest estiu el telecabina Tristaina s’ha mantingut estable respecte de la xifra del 2019 malgrat la crisi del coronavirus. Així, aquest 2020, hi ha hagut un total de 34.500 persones que han viatjat amb el giny (tot i que el juliol va ser força dolent) mentre que l’estiu anterior van ser 37.500. És davant d’això que ha fet una valoració “molt positiva” de la temporada, ja que s’ha pogut assolir a Ordino, i a tot el Principat, una afluència que ningú preveia. 

Inversions a Arcalís
La pròxima temporada d’hivern és una incògnita, però tot i així Mortés és optimista i creu que “ens en sortirem, com hem fet a l’estiu”. És en aquest context que el cònsol ha assegurat que la previsió és seguir desenvolupant el pla director d’Ordino Arcalís, adequant-lo a la realitat del moment. “S’intentarà fer el màxim d’inversions previstes” al pla director “dins de les possibilitats”, ha dit el mandatari. Amb tot ha advertit que caldrà replantjear totes les inversions previstes al camp de neu, de la mateixa manera que ho fa qualsevol empresa pública o privada. Així, ha apuntat que, tenint en compte la incertesa, s’analitzarà quines inversions es poden fer, quines es deixen de fer o si n’hi ha de noves que la situació obliga a desenvolupar-les.
Quant a l’obertura de l’estació, Mortés ha explicat que serà en funció dels protocols que es decidirà posar en marxa el cent per cent de les instal·lacions o tan sols una part. Aquests protocols encara estan en fase d’elaboració, però en tot cas considera que el fet que l’esquí sigui una activitat a l’aire lliure ho fa més fàcil de gestionar. 

Quant a les previsions d’afluència de visitants, el cònsol major ordinenc és conscient que el turisme de neu que ve a través de la turoperació des de països com Rússia, Alemanya o el Regne Unit serà més difícil d’atraure. Tot i així ha recordat que Ordino Arcalís té un client més de proximitat i confia que això li permetrà tancar una bona temporada d’hivern.

Superàvit de 2,7 milions per la Covid i la construcció
L’efecte Covid-19 i uns ingressos no previstos provinents de la construcció han permès al Comú d’Ordino tancar la liquidació de comptes del primer semestre de l’any amb un superàvit de 2,7 milions d’euros. 

La consellera de Finances, Mar Coma, ha especificat que aquest resultat positiu s’explica per l’ingrés  d’1,4 milions d’euros del sector de la construcció (quan s’havien previst 800.000 euros), una caiguda “important” de les despeses corrents per l’aturada de les activitats i les subvencions que no es van atorgar arran de la crisi sanitària, i la baixa execució de les inversions. En concret, s’han liquidat 696.000 euros del capítol d’inversions d’un pressupost total de 7,2 milions, el que suposa un 10% del que s’havia previst fer. Tot i així, Coma ha precisat que hi ha 2 milions d’euros d’inversió compromesos. 

La voluntat del Comú d’Ordino és mantenir les inversions previstes per reactivar l’economia en aquest moment de crisi. Així, el cònsol major ha explicat que les obres que no es puguin executar aquest any es traslladaran al 2021 al costat de noves inversions. Les prioritàries són la millora del centre esportiu (ahir es va acordar convocar un concurs per a l’ampliació del gimnàs i l’edificació del grup electrogen) i l’Hotel Casamanya (que s’espera tenir-lo en funcionament a finals del mandat). 

La consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, ha destacat que vist el superàvit cal analitzar on s’han de fer les despeses i va coincidir que l’Hotel Casamanya ha de ser una prioritat.

Ordino tindrà uns 30 nous pisos de lloguer el 2021
De cara a principis de l’any que ve, l’oferta d’habitatge de lloguer a Ordino sumarà uns 30 pisos nous. El cònsol major ha celebrat que aquests edificis que encara s’estan construint donaran una resposta a la necessitat habitacional que hi ha al Principat.

També en el consell de Comú celebrat aquesta tarda s'ha aprovat una modificació del pla d’urbanisme de la parròquia. Mortés ha explicat que els canvis responen a “petites errades” que es van detectar un cop aprovada la revisió del POUP. Aquest punt ha estat aprofitat per la consellera de Movem Ordino per lamentar que alguns projectes constructius que s’estan executant a la parròquia trenquen amb l’estètica del poble tot i respectar la normativa i ha demanat una reflexió al respecte. També creu que es podrien haver estalviat els 10.000 euros per a jardineria.

Comú
Ordino
limitar
accés
Tristaina
massificacions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic