Diari digital d'Andorra Bondia
Obres de construcció de la xarxa separativa d’aigües pluvials i residuals a la zona de Santa Coloma.
Obres de construcció de la xarxa separativa d’aigües pluvials i residuals a la zona de Santa Coloma.

El Comú no podrà acabar la xarxa separativa malgrat invertir 5 milions


Escrit per: 
M.S.C./Agències

Andorra la Vella no podrà tenir tota la xarxa separativa enllestida a finals d’aquest mandat tot i que aquest 2020 el Comú preveu destinar-hi 5 milions d’euros. Aquest retard en el compliment dels compromisos en la matèria ve per la inacció de les anteriors corporacions, que pràcticament no van fer inversions en aquest àmbit. Ho diu la cònsol major,  Conxita Marsol, que remarca que tot i que durant els darrers quatre anys es va “avançar molt” i que la voluntat és continuar en el mateix sentit, “no podrem acabar-les totes ni de bon tros” ja que “el que no pot fer el Comú amb quatre anys és el que no han fet els altres amb deu”. 

En aquest sentit, Marsol va explicar que la intenció de l’equip que encapçala és destinar entre 3 milions i 4 milions d’euros per mandat a separatives. Invertir-hi gaire més no ho veu realista, d’una banda per l’impacte econòmic –diu que aportar-hi una partida més important suposaria deixar de poder actuar en moltes d’altres parts de la parròquia–. De l’altra, assenyala l’afectació que suposen aquestes obres per la ciutadania, tenint en compte que comporten tallar i aixecar carrers. “Són un caos per la parròquia”, va afirmar. És per això que per aquest mandat es prioritzarà les zones on hi ha més dificultats com són Gil Torres (els treballs començaran aquest any), algun altre punt de Santa Coloma i també de les travesseres de Riberaygua, on s’intervindrà en la xarxa separativa aprofitant les obres de pacificació. 
La cònsol major va explicar que encara queda per fer la xarxa separativa en “gran part” de la parròquia, tot i que aquestes infraestructures havien d’estar enllestides fa deu anys. A més, la Llei de transferències penalitza els comuns que no les tenen acabades. És per això que exposa que “com més aviat les acabem, millor per a tots”. Marsol va recordar que durant el mandat passat es va incidir a Santa Coloma, on es van invertir més de 3 milions d’euros i gràcies a la xarxa separativa ja no s’han produït més inundacions. La mandatària va afegir, però, que encara falta per enllestir bona part de la xarxa de separatives en aquesta zona. 

Abocaments directes
Una altra qüestió que tampoc s’ha resolt encara són els abocaments directes al medi. Marsol va explicar que durant el mandat passat es van tractar uns set o vuit punts i que encara en queden quatre o cinc. Per aquest any hi ha una partida al pressupost. La cònsol major va declarar que aquests abocaments directes es tenen tots localitzats. A més, hi ha els estudis fets i les solucions que hi ha per a cadascun. D’abocaments directes n’hi ha a Santa Coloma, a doctor Mitjavila i a la zona del Lycée. Marsol va posar en relleu que hi ha una comissió creada entre el Comú i el Govern sobre la qüestió i va indicar que s’anirà incidint en els diferents punts, tot i que en aquest cas no sols és tasca de l’administració sinó que també hi tenen un paper important els particulars. La cònsol major d’Andorra la Vella va insistir, però, que el Comú s’ha fixat com a objectiu resoldre “aviat” aquests abocaments.

 

Marsol diu que entre els contraris al projecte del telefèric “no hi ha tants ciutadans d’Andorra la Vella”

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha refermat una vegada més el seu “convenciment” que el projecte del telefèric al pic de Carroi tirarà endavant “perquè hi ha la necessitat de tenir un atractiu a la parròquia d’Andorra la Vella, i al país en general”, a la vegada que ha relativitzat la controvèrsia ciutadana que hi ha al voltant d’aquest projecte.
I és que Marsol, que va insistir que “cada vegada més el turista busca experiències i es necessita aquesta experiència”, va explicar que des de la corporació parroquial s’ha analitzat ja les signatures contràries al giny que els han fet arribar i “no hi ha tants ciutadans d’Andorra la Vella” a la vegada que “hi ha molt anònim”.
Així mateix, la cònsol va remarcar que “ho portàvem al programa, ens sentim legitimats per això i farem el que vam dir: el concurs, es presentaran les propostes, les posarem a informació pública i en aquell moment els ciutadans d’Andorra la Vella es manifestaran, valoraran, faran suggeriments, propostes, quan ho vegin”. En aquesta línia, Marsol es va demanar “com es poden manifestar si no se sap ni d’on sortirà, ni on arribarà, ni per on passarà” i va apel·lar a esperar a disposar de les propostes del projecte. I és que la cònsol major, que va descartar cap consulta ciutadana més enllà del període d’exposició pública del projecte, està decidida a tirar endavant ja el concurs abans de l’estiu amb la idea que a finals d’any “poguéssim tenir les propostes i informar els ciutadans i, de cara a l’any que ve, adjudicar el projecte”. Amb relació al punt de sortida del giny, Marsol va incidir que el plec de bases plantejarà tres opcions com són un terreny del Comú a Santa Coloma, l’aparcament dels Pouets i el terreny de davant de Govern. Respecte a aquest darrer, la cònsol es va mostrar convençuda que és també el millor lloc per ubicar-hi l’edifici multifuncional, i si aquest acaba tirant endavant en aquest indret a la cònsol major li agradaria que pogués integrar-s’hi la sortida del telefèric al pic de Carroi.

 

 

separativa
xarxa separativa
andorra la vella
abocaments directes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic