Diari digital d'Andorra Bondia
Un contenidor de recollida selectiva.
Un contenidor de recollida selectiva.

El Comú passa de tenir un ingrés a pagar 2.000 euros pel cartró


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Bondia

El Comú d’Ordino, com la resta de corporacions del Principat, ha passat de tenir un retorn econòmic per la recollida selectiva del paper i cartró a haver d’augmentar l’import que paga a la concessionària. Pel 2020 va preveure una despesa d’uns 2.000 euros per cobrir el cost d’entrada a la planta de classificació. Aquest canvi es deu a la situació del mercat del reciclatge a nivell mundial des de fa uns anys, que ha obligat a modificar el contracte amb Pirinenca de Serveis, que data del maig del 2016.

Els comuns van adjudicar aquest servei per 294.182 euros a l’any i es fixava que percebrien un retorn econòmic de 15 euros per tona de paper i cartró i 30 euros per tona de metalls i plàstics. Els ingressos pel paper i cartró han anat a la baixa des del 2016. En el cas d’Ordino, aquell exercici va rebre 2.718 euros, mentre que el 2017 ja van ser 975 euros, i el 2018 tan sols 487 euros. El 2019 es va registrar un petit repunt fins als 526 euros procedents de la recollida selectiva de paper i cartró.

L’empresa concessionària va enviar una carta als comuns el novembre del 2018 en què exposava que, arran de l’important davallada que havia patit el preu de valorització del paper-cartró, li era impossible mantenir el preu de retorn de 15 euros la tona que s’havia establert. En aquest sentit exposava que les circumstàncies externes del mercat havien afectat les condicions econòmiques de la concessió.

A proposta de la comissió de seguiment del contracte de concessió del servei públic comunal de recollida de diferents residus al Principat, els comuns van contractar l’empresa Lovic disseny i control de serveis urbans per tal de fer el punt sobre el control de l’execució del contracte de concessió. Segons l’informe de l’octubre del 2019, la situació del mercat del paper i cartró havia fet caure el cost de valorització fins a preus pròxims al zero. Així es concloïa que li era impossible a la concessionària assumir el compromís econòmic previst a la clàusula cinquena del contracte. Davant d’això es plantejava acceptar la proposta de Pirinenca de Serveis, temporalment, fins a la recuperació del mercat pel que fa al paper i cartró.

En la reunió de cònsols del juny de l’any passat, a proposta de la comissió de seguiment del contracte de concessió del servei públic comunal de recollida de diferents residus al Principat, es va acordar proposar als comuns fer-se càrrec, almenys momentàniament, del possible cost d’entrada a la planta de classificació del paper-cartró procedent de la recollida selectiva a partir de l’1 de juliol de 2020. Així mateix es va suspendre temporalment l’obligació del retorn econòmic de 15 euros la tona per al paper i cartró amb efectes a partir de l’1 de gener de 2019 i fins a la recuperació dels preus de mercat. El conveni amb la concessionària té una durada de vuit anys.

reciclatge
cartró
paper
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic