Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú valora recórrer l’aute sobre l’aplicació de la sentència del GAdA


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Comú d’Andorra la Vella no descarta apel·lar l’aute de la Batllia que determina que la corporació no va executar correctament la sentència del Tribunal Superior sobre la rebaixa generalitzada de la gestió de l’acompliment (GAdA) corresponent al 2008 i 2009. La decisió es prendrà en la junta de  govern de dimecres que ve i la cònsol major, Conxita Marsol, va explicar que si finalment s’acaba recorrent serà perquè el Comú és “una administració que gestiona diners públics” i, per això, la pràctica habitual és anar fins a l’última instància. 

La mandatària va reiterar el compromís adoptat en campanya electoral de pagar els diners d’aquest complement que no es van fer efectius i va afegir que l’aute “ens reconforta” i “facilita l’execució” de la sentència del Tribunal Superior. En aquest sentit, va recordar que si no s’ha pogut dur a terme fins ara ha estat perquè la corporació encapçalada per Jordi Minguillón ja va executar-la. Ho va fer el novembre del 2015, quan va notificar individualment a cada empleat que se li aplicava la rebaixa del 10% en el GAdA del període 2008-2009.

Davant d’aquesta actuació, el Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) va presentar un incident d’execució. És arran d’això que la Batllia ha emès ara aquest aute en el qual s’indica que la corporació no va executar correctament la sentència, ja que continua partint de criteris generals. Marsol va recordar que la sentència del Tribunal Superior només indicava que l’aplicació d’aquest factor de correcció del 10% s’havia de fer de forma individualitzada, per servei o per departament, i no de forma global. El que no diu la sentència, va insistir la cònsol, és que el Comú ha de pagar el GAdA corresponent a aquest període. 

La presidenta del Sitca, Emi Matarrodona, va explicar que la mesura que va prendre el Comú afecta uns 177 treballadors. Això suposa que la corporació hauria de fer front al pagament de l’import que aquestes persones van deixar de percebre durant el 2008 i 2009 i que s’hauria hagut de satisfer també fins a avui, és a dir, durant un període de deu anys. Marsol va explicar que es desconeix el cost que suposaria per a la corporació, ja que hi ha qui parla de 300.000 euros i d’altres, de fins a un milió. El que el Comú té clar és que el procés per liquidar aquests diners serà complicat perquè hi ha hagut canvis al si de l’Administració i també hi ha personal que ja no hi treballa. Per aquest motiu, creu que la solució vindrà per un acord amb el Sitca i les persones afectades.

L’afectació del pagament d’aquest complement en el pressupost comunal dependrà de la quantitat a la qual s’hagi de fer front. En tot cas, la cònsol major va explicar que la llei permet fer el pagament l’any que ve i que, anualment, la previsió és que no tingui gaire impacte.

El Sitca, satisfet 
La presidenta del Sitca es va mostrar satisfeta que tres anys després s’hagi rebut l’aute de la Batllia i que “per fi es pugui executar la sentència del Tribunal Superior”. Matarrodona va destacar la “preocupació” de l’entitat pels treballadors que tenen els “sous més baixos del Comú i que han resultat afectats” durant deu anys per la rebaixa del GAdA. En aquest sentit va remarcar que aquest complement “hauria estat una oportunitat de millora”. La presidenta del Sitca va afegir que una altra cosa seria analitzar si la forma d’avaluació que hi havia (el GAdA) era la més adequada.

Després de l’aute de la Batllia, el Sitca va posar de manifest la seva disposició a col·laborar amb la corporació. El 21 de juny el sindicat té una assemblea en què es tractarà sobre aquesta qüestió. Abans mantindrà una reunió amb la cònsol major per analitzar diferents temes en profunditat. Matarrodona també va afirmar que un cop coneguin si el Comú recorre o no l’aute decidiran quina actuació porten a terme.

Marsol va recordar que el cas del GAdA es remunta als anys 2008 i 2009, quan el Comú es va trobar en una “situació econòmica complicada” i va valorar la possibilitat d’aplicar un coeficient corrector del 10% a les valoracions de tot el personal per  assumir un import menys important. El Sitca va portar a la justícia l’acord de la junta de govern amb què es prenia aquesta mesura i, el 2013, la Batllia va emetre una sentència que deia no era correcte aplicar la reducció de forma generalitzada. Aquesta va ser recorreguda pel Sitca i el Comú i el 2015 el Tribunal Superior va confirmar la sentència de primera instància.

Comú
valora
récorrer
aute
aplicació
sentència
gada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic