Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú vol fer un referèndum sobre l’entrada de capital privat a EMAP


Escrit per: 
Agències

El conseller de Turisme de la Massana, Sergi Balielles, ha explicat que el consell d’administració d’EMAP, societat explotadora de Pal i Arinsal, està treballant per trobar inversors privats per reduir el deute del Comú i la despesa financera.

De moment, ja s’ha parlat amb totes les entitats bancàries i, a més, ja disposen d’empreses estrangeres interessades. Quan tinguin totes les opcions sobre la taula, Balielles ha indicat que la intenció és sotmetre-les a referèndum, perquè sigui el poble el que decideixi què es vol fer.
Com a portaveu del consell d’administració d’Estacions de Muntanya Arinsal-Pal (EMAP), Balielles ha assenyalat que aquests contactes que ja han començat compleixen el compromís electoral, i tot i que ha constatat l’interès d’algunes empreses no ha volgut especificar quines són.
Balielles afegeix que la resposta dels bancs en general ha estat bona, encara que “hi ha qui creu més en la neu i qui hi creu menys”. En tot cas, el conseller ha assenyalat que estan més avançats els contactes amb possibles inversors estrangers que no pas del país.
El conseller de Turisme ha indicat que es pot optar per una opció similar a la d’Ensisa, que és majoritàriament del Comú i d’una entitat bancària, o també pel model de Caldea, en què hi ha el Comú, la banca i molta participació ciutadana. En aquest sentit, ha dit que aquest últim model els interessa perquè volen que “la gent s’hi involucri d’alguna manera”.
En tot cas, la intenció no és privatitzar totalment l’entitat, ja que volen mantenir “un cert control en la presa de decisions”, tenint en compte que es tracta del motor econòmic de la parròquia i que la voluntat és seguir lligats amb Ordino-Arcalís sota la marca de Vallnord. També tenen clar que la fórmula d’incorporar un soci capitalista és un model que pot ser productiu i rendible, però no volen donar tota la gestió a un tercer perquè entenen que l’estació està molt vinculada a la parròquia.
Un altre dels objectius de la majoria comunal és professionalitzar el consell d’administració, ja que “no pot prendre decisions oposades cada quatre anys en funció del cònsol de torn”, sinó que cal una certa estabilitat.
Un cop tancada la temporada, i quan s’hagi vist com han afectat els mals resultats del desembre, es començaran a prendre decisions. Tot i això, Balielles considera que “no es poden fer canvis dràstics en quinze dies”, i que el termini màxim que s’han marcat per fer aquest pas és de dos anys.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte