Diari digital d'Andorra Bondia
Dos premis del concurs se'ls va emportar Borda Sabaté 1944.
Dos premis del concurs se'ls va emportar Borda Sabaté 1944.

El concurs enològic mundial de vins extrems premia Andorra


Escrit per: 
Redacció / Govern

El vi blanc Escol 2010 de Borda Sabaté 1944 ha obtingut el guardó Gran premi Cervim 2019 en el concurs enològic mundial de vins extrems, a més d'haver obtingut també el premi al millor vi ecològic de muntanya. Així ho ha traslladat l'executiu aquest diumenge als mitjans de comunicació a través d'un comunicat, indicant que també han estat guardonats, cadascun amb una medalla d'or, els vins negres Torb 2015 de la Borda Sabaté 1944 i Imagine Blanc de Neu 2016 del celler Casa Auvinyà. Una delegació andorrana encapçalada pel director d'Agricultura, Josep Maria Casals, i per representants d'una de les bodegues andorranes, el celler Borda Sabaté 1944, s'han desplaçat aquest cap de setmana fins a la Vall d'Aosta, a Itàlia, per a representar Andorra en el certamen mundial de vins extrems.

Aquest concurs mundial, que se celebra cada dos anys, està organitzat pel Cervim, un organisme internacional constituït l'any 1987 per l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) amb seu a la Vall d'Aosta, al qual estan adherits els principals organismes i regions productores de vi d'arreu del món, i que té com a principal missió la conservació i la recuperació de la viticultura en les zones de muntanya i en les zones de forta pendent, així com en les illes de petites dimensions.

L'objectiu principal d'aquest concurs mundial és reconèixer i promoure els vins que es produeixen en aquests territoris, fet pel qual també se'ls anomena vins d'alçada o vinc heroics, donades les dificultats afegides i les peculiaritats que presenta el cultiu de la vinya en aquestes zones. En aquesta edició 2019 hi han concorregut un miler de vins procedents de cellers de més de 25 països.

Durant la seva estada a la Vall d'Aosta, la delegació andorrana també ha participat en una jornada de treball sobre la viticultura de muntanya, en la qual s'ha posat en relleu el rol que juga el cultiu de la vinya en la diversificació agrària de les zones de muntanya, així com en el manteniment del territori i del paisatge i el desenvolupament de noves activitats turístiques al voltant de la vinya i del vi, unes activitats que arreu estan esdevenint un dels motors que més contribueix a potenciar el desenvolupament econòmic i social de les zones de muntanya en el marc de la implementació de la innovació del sector agrari i el desenvolupament de noves activitats econòmiques en el marc de la denominada economia circular o economia verda.

En aquest sentit, des del Cervim s'ha celebrat que se segueixi apostant pel desenvolupament del cultiu de la vinya i del vi en les zones de muntanya, en tant que són activitats que poden contribuir en gran manera a la diversificació del sector agrari, tot aprofitant el seu potencial per afavorir la desetacionalització del sector turístic lligat al món de la neu, típic de les destinacions de muntanya per mitjà de la creació de noves activitats que fan valdre el territori i els productes locals de qualitat.

Durant aquesta jornada s'ha presentat el Manifest sobre la viticultura heroica, que posa l'accent en la viticultura com l'expressió de l'home per aportar un futur sostenible davant els reptes que comporta el canvi climàtic per a uns territoris geogràfics peculiars i difícils, com són els territoris de muntanya.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic