Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major d’Encamp, Laura Mas.
La cònsol major d’Encamp, Laura Mas.

El concurs per gestionar les pistes d’Encamp exigirà una inversió mínima


Escrit per: 
Agències / Foto: ANA

El Comú d’Encamp segueix treballant per poder treure un concurs per fer una nova concessió d’explotació de les pistes d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig. Encara no es tenen tots els detalls a punt, però sí que es té clar que el plec de bases fixarà una inversió mínima que la concessionària haurà de tirar endavant a l’estació, un element que es considera prioritari i que amb els anys que li queden actualment a Saetde es veu complicat de fer.
La cònsol major de la parròquia, Laura Mas, considera que per a l’actual concessionària, Saetde, “seria més interessant una nova concessió que no perllongar, durant un màxim de deu anys, l’actual”, que és el que preveu la disposició addicional del projecte de pressupost del Govern. Segons detalla Mas en una entrevista a l’ANA, la situació de Saetde és “molt complicada”, ja que amb els 15 anys que els queden de concessió, fins al 2037, “no poden, pràcticament, amortitzar noves inversions, i nosaltres no volem que la societat perdi valor”. És per aquest motiu que des del mes passat s’està fent una valoració del rescat de l’actual concessió i quan es tinguin els números es podrà saber, també, “quin és el valor de les accions del Comú d’Encamp”. I és que per poder fer el nou concurs i que Saetde s’hi pugui presentar la corporació s’ha de vendre les accions que actualment té de la societat. La previsió és que aquest any el plec “sigui una realitat”.
Mas assegura que “per a Encamp i el Pas és molt important renovar aquesta concessió amb garanties d’inversió, ja que per una banda, crec que l’àmbit territorial s’ha de modificar perquè en un futur no estarà adaptada a les necessitats i al canvi climàtic, i per l’altra, creiem necessari determinar unes inversions mínimes que figurin al plec i garantir que qui es presenti les podrà amortitzar”.

Reactivació del Pas
La cònsol també parla en l’entrevista sobre la reactivació del Pas de la Casa, localitat que s’ha vist especialment castigada per la pandèmia, però on segons Mas “la temporada d’hivern s’està encarant molt bé i esperem que pugui continuar fins al tancament de pistes amb una activitat important”.
Així, remarca el treball que s’està fent des del consell econòmic i social, recorda que en els últims dos anys i mig s’han invertit prop d’11 milions d’euros al Pas, “una xifra considerable que ha donat una volta a la vila”, i considera que s’ha de seguir amb la dinàmica d’embelliment i seguir obrint nous negocis per “mantenir-nos com un dels puntals econòmics d’Andorra”.
Mas també aprofita l’entrevista per defensar el pressupost aprovat per al 2022 i la capacitat d’endeutament de la corporació sense posicionar-la en una situació delicada. “Hem aprovat un pressupost total de 35 milions d’euros, dels quals el percentatge que dediquem a inversió és força alt, 11 milions, però això no vol dir que posin en una situació complicada el Comú, perquè tenim múscul financer per poder tirar endavant gràcies al treball dut a terme els dos últims mandats”. La cònsol remarca que “no és nou que incrementem la ràtio d’endeutament, però vull insistir que som dels comuns amb una de les ràtios de deute més baix i uns dels pressupostos més alts”. En aquest sentit recorda que el 2011 hi havia 40 milions d’endeutament i que ara la xifra ronda els 19, amb previsió d’incrementar-lo en onze més a finals del mandat, però deixant clar que “estarem en una situació que res té a veure amb l’anterior”. A més, destaca que “som capaços de tornar préstecs importants, com el del Funicamp. Així, tenim la capacitat d’endeutar-nos i no deixar el Comú en una situació complicada”, assevera.

Minoria
Sobre la relació amb la minoria, assegura que és “bona i fluida”, però admet que li van saber greu les crítiques pel cost del nou parc de l’Ossa. “Hi havia projectes més econòmics, però el Comú està duent a terme la iniciativa on hi havia representants de tots els àmbits socials i polítics”, exposa, i afegeix que “el preu del mercat l’estipulen les empreses de construcció”. Mas reconeix que “érem conscients que hi haurà un sobrecost” perquè ja s’està un 30% per sobre del preu inicial, “però no hi ha 50.000 solucions. L’única era no fer una part del parc i per això vam fer el concurs en tres fases”. La seva voluntat és tenir-lo acabat abans de la fi del mandat.

Encamp
pistes
Concurs
inversió
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic