Diari digital d'Andorra Bondia

El Consell de Joves aprova el dret a vot a les comunals als 5 anys de residència


Escrit per: 
Redacció


El Consell General dels Joves va aprovar ahir que els immigrants puguin votar a les eleccions comunals a partir del cinquè any de residència al país, en una de les proposicions de llei que va crear més controvèrsia entre els estudiants de segona ensenyança que van ocupar l’hemicicle durant més d’una hora i mitja.

Els participants van aprovar els sis textos presentats, la meitat dels quals incidia, en aquesta vuitena edició, en la lluita contra les discriminacions, mentre que els altres tres tractaven del testament vital, el foment de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a l’escola, i el foment de les competicions esportives escolars. 
Divuit vots a favor, set en contra i tres abstencions va ser el resultat de la votació de la proposició de llei per afavorir la integració de les diverses nacionalitats residents al Principat, amb la qual es va plantejar el dret a votar les comunals i a participar en la vida política de la parròquia des del cinquè any de residència i la necessitat d’elaborar iniciatives que incentivin l’ús del català.
La primera qüestió va obtenir la negativa d’alguns dels participants, que van reivindicar que el dret es concedeixi a partir del desè any, “per assegurar una visió de la parròquia”, o bé que els residents hagin de passar “un examen de cultura catalana i que se’ls deixi participar un cop demostrin que estan integrats”.
Així mateix, l’hemicicle es va dividir entre una part que advocava per “cuidar els nostres immigrants” basant-se en la igualtat de drets i una altra que es va mostrar partidària de “donar prioritat laboral als andorrans”. En aquest sentit, un dels joves va argumentar que la integració dels immigrants suposa el risc que “ens treguin la feina”, mentre que un altre va sostenir que “primer van els andorrans, després els altres”.
La proposició de llei relativa a la denúncia de tot tipus de discriminació va fregar l’aprovació per unanimitat, amb una sola abstenció, mentre que el text contra l’assetjament als centres escolars va obrir un intens debat sobre una problemàtica que “cada vegada va en augment”, segons van constatar la majoria dels estudiants. Tret d’alguna excepció, la majoria d’intervencions van defensar que es prioritzi la presa de mesures a “tots els centres escolars”. En aquest sentit, es va proposar que hi hagi un professional a l’escola tres hores a la setmana i que s’augmenti la formació en mediació de conflictes per als professionals dels centres. Tot i així, fins a 10 alumnes es van abstenir, mentre que 17 hi van votar a favor i un en contra.
El Consell General dels Joves va aprovar també, per una àmplia majoria de 24 vots a favor, 1 en contra i 3 abstencions, la proposició de llei per al testament vital, amb l’objectiu que tota persona major d’edat tingui dret a decidir sobre la pròpia vida. La norma planteja que els majors de 18 anys puguin deixar per escrit les situacions “en què no han de ser connectats” a una màquina, així com “la creació d’un registre per part del Govern”.
Més ajustada va ser la votació en el cas de la proposició de llei per al foment de les TIC a l’escola, que va tirar endavant amb 8 vots a favor, 6 en contra i 4 abstencions. La proposta, que incidia en la sostenibilitat resultant de la menor tala d’arbres i en els beneficis per a la salut que suposa portar menys llibres a la motxilla, planteja que el Govern subvencioni la compra de l’ordinador a les famílies amb dificultats econòmiques.
La gran majoria dels estudiants es van posar també d’acord en la necessitat de fomentar les competicions escolars entre els diferents sistemes educatius per millorar la formació, crear vincles entre les escoles i reduir els casos d’obesitat mitjançant el foment d’hàbits saludables. Si bé alguns dels participants van apuntar que amb l’esport extraescolar ja n’hi ha prou, la proposta va ser avalada per 24 dels joves, mentre que tres hi van votar en contra i hi va haver una abstenció.
La presidenta de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, Roser Bastida, va coincidir en la necessitat que hi hagi “una presa de consciència i eines per afrontar” l’assetjament escolar i va afirmar que “la sessió ha estat molt dinàmica i els joves no només s’han expressat de manera lliure, sinó que els temes s’han tractat en profunditat”.
De la seva banda, el síndic general, Josep Dallerès, va celebrar que els joves “són conscients de la necessitat de trobar respostes a una sèrie de preguntes” i, quant a la proposició de llei sobre la integració dels residents, va recordar que “dos dels caps de Govern que hi ha hagut després d’aprovar-se la Constitució quan van arribar no eren andorrans, i això no vol dir que fossin millors o pitjors que altres”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte