Diari digital d'Andorra Bondia
Alguns dels formularis judicials en aranès.
Alguns dels formularis judicials en aranès.

El Consell de l’Advocacia impulsa l’ús de l’aranès als jutjats de Viella


Escrit per: 
Agències

El Consell de l’Advocacia Catalana i l’Institut d’Estudis Aranesos-Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana han presentat els primers dotze formularis jurídics en aranès perquè els professionals de l’advocacia puguin treballar en aquesta llengua als jutjats de Viella. 
Es tracta d’una iniciativa pionera que ha comptat amb la col·laboració del departament de Justícia i de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar l’ús de la llengua aranesa a la justícia. Es pretén així protegir una llengua que, segons el president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà de Vic, Rogeli Montoliu Casals, es troba en una situació “crítica” i que cal protegir.
Entre els formularis hi ha sol·licituds de divorci, de responsabilitat patrimonial, contractes, convenis reguladors, demandes de desnonament i escrits de defensa, entre altres. També n’hi ha un per demanar que la documentació relativa al procediment judicial es notifiqui en aranès i el recurs de reposició necessari quan l’administració de justícia requereix a les parts traduir al castellà els escrits presentats.
Montoliu va destacar que l’elaboració i difusió d’aquests formularis és una iniciativa pionera que té l’objectiu de promoure l’ús de l’aranès en l’àmbit del dret i la justícia. Montoliu va afegir que l’aranès, per la seva situació de llengua minoritària, mereix una protecció especial de les institucions, i “és fomentant-ne l’ús social com millor la podem protegir”. El també degà de Vic va demanar als operadors jurídics, a qui van especialment dirigits aquests formularis, que en facin ús “sense complexos” i emprin l’aranès com a llengua vehicular a l’hora de relacionar-se de paraula i per escrit amb l’administració de justícia.
Per la seva banda, el president de l’Institut d’Estudis Aranesos- Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, Jusèp-Loís Sans, va dir que calen estímuls i recursos per protegir la llengua aranesa i que es va considerar que un d’ells seria facilitar els formularis judicials en aranès. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha afegit que aquesta iniciativa pionera és “un pas simbòlic molt important” per promoure l’aranès i per garantir els drets dels usuaris que el vulguin fer servir.
Malgrat l’escàs ús del català a la justícia, la demarcació de Lleida és, després de la de Girona, on s’usa més el català als jutjats. El 2018, un 11% de les sentències judicials dictades a Lleida van ser en català, mentre que la mitjana de tot Catalunya va ser d’un 7,7%, segons dades del departament de Justícia.

Consell de l’Advocacia
Impulsa
l’ús
l’aranès
jutjats
Viella
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic